Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Polis: Förövare vill synas

Publicerad 2017-01-23

Brott. Polisen vädjar om att film från en misstänkt våldtäkt i Uppsala i helgen inte sprids mer. Tre män är anhållna.

– Det finns en tendens att dokumentera allt grövre brott för att få uppmärksamhet, säger Anders Ahlqvist, expert på brott som begås på nätet.

Enligt Magnus Berggren, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Uppsala, är en person anhållen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Det är den högre misstankegraden. Två andra män är anhållna som skäligen misstänkta för samma brott.

– Det är ett allvarligt sexualbrott vi utreder, säger Berggren.

Han vädjar till allmänheten att lämna in eventuellt material som visar själva övergreppet.

– Vi har tillgång till visst bildmaterial och visst filmmaterial. Men vi har inte tillgång till material som visar själva övergreppet, säger han.

Ringde och larmade

Polisen fick veta om den misstänkta våldtäkten genom larm från människor som såg övergreppet sändas live på Facebook, och kunde då gripa misstänkta förövarna och ta omhand den drabbade kvinnan.

Facebook vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i en kommentar till SVT Nyheter att det som nu uppmärksammats är "ett hemskt brott" och något som bolaget "inte tolererar". Det bryter mot reglerna som användarna accepterat, enligt Peter Münster, kommunikationschef för den nordiska marknaden.

"Vi har system som ska säkerställa att känsligt material hanteras skyndsamt", skriver Münster.

Vill synas

Anders Ahlqvist på den Nationella operativa avdelningen (Noa) vid Polismyndigheten säger att det i dag finns en önskan bland brottslingar att visa upp sig på andra sätt än tidigare.

– I dag är det inte så lätt att få uppmärksamhet, så då gör man extraordinära grejor. Man häller tändvätska på sig själv, filmar sig med ett avsågat hagelgevär och en massa pengar efter ett rån, säger Ahlqvist.

Någon livefilmad misstänkt våldtäkt utlagd på Facebook har han dock inte hört talas om i Sverige förut.

Åklagare Berggren utesluter inte att fler brottsrubriceringar kan bli aktuella. Här skulle personer kunna ha gjort sig skyldiga till sexuellt ofredande genom att filma händelsen och grovt förtal genom att sprida den. Filmandet skulle också kunna ses som att filmaren stödjer förövaren eller förövarna av själva brottet och på vis kan dömas för medhjälp.

För- och nackdel

Att brott filmas är både en fördel och en nackdel för polisen. Förövare kan förstås identifieras.

– Vi har haft rånare som har åkt fast tack vare det. Men en nackdel med att bevis sprids i vida kretsar är att det skapar problem i rättsprocessen, för då kan man ifrågasätta hur mycket vittnen påverkas av det de ser och läser på nätet, säger Ahlqvist.

Sexövergrepp som får spridning via internet är inget nytt för Annika Lundegård vid Riksorganisationen mot sexuella övergrepp.

Trots allt elände anser hon att det på sätt och vis är bra att det kommer fram hur gränslösa den här typen av förövare är.

– De måste vara fruktansvärt avstängda som gör en sådan här sak. De ser kvinnan som ett objekt - och varandra som objekt - med noll medkänsla för den som utsätts. Det är inget mänskligt samhälle alls, det måste vi andra ta ansvar för. Det måste Facebook ta ansvar för. Den kulturen som Facebook vidmakthåller måste få ett slut, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln