Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Statsvetare: "Troligt att misstroendet kvarstår"

Publicerad 2017-07-28

Politik. Trots oro i alliansleden - misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer inte att dras tillbaka.

– Det blir en väldig prestigeförlust, säger statsvetarprofessorn Torbjörn Larsson.

De borgerliga partierna kan hamna i en situation där deras trovärdighet som regeringsalternativ ifrågasätts om missförtroendet mot försvarsministern dras tillbaka, enligt Torbjörn Larsson vid Stockholms universitet.

– Det är klart att det alltid finns en möjlighet, men jag har väldigt svårt att se det, även om 1,5 månad är en lång tid inom politiken. Det måste i så fall tillkomma något nytt och stort som förändrar bilden, säger han.

Alliansen oenig

Allianspartiledarna lämnade i torsdags en öppning för att dra tillbaka misstroendehotet om "något nytt framkommer som förändrar bedömningen". Flera personer med insyn i förhandlingarna berättar för TT att det finns en splittring i frågan.

Även utåt finns tvivel om att de borgerliga partierna kan hålla ihop i beslutet om Peter Hultqvist (S), enligt Torbjörn Larsson.

– De har nu gett frågan och sig själva en tankepaus i praktiken fram till hösten. Det visar på att det kan finnas en viss oenighet.

Flera ledamöter tillbakavisar dock att det skulle finnas en splittring. Däremot om en förklaring kommer fram, som visar att Hultqvist agerat eller åtminstone försökt agera, kan misstroendet möjligen ställas in, enligt försvarsutskottets ordförande Allan Wiman (L).

– Allt som kommer fram från i dag till dess att omröstningen sker måste beaktas, allt annat vore helt orimligt, säger han.

Hård partipiska

Enligt Torbjörn Larsson är det mycket möjligt att det råder oenighet kring försvarsministern, men han anser att chanserna är minimala att riksdagspolitikerna öppet skulle gå ut med det.

– I Sverige är det järnhårt och inte särskilt troligt att man som politiker öppet avviker från partilinjen. Normalt sett brukar det inte gå bra för dem som gör det. De nya som sitter riksdagen och tror de ska ha egen vilja blir väldigt överraskande.

TT: Vad krävs nu av de borgerliga partierna för att trygga sin allians?

– Nu gäller det för de fyra borgerliga partierna att hänga ihop det här sista året inför valet och visa att man har handlingskraft och att man kan samarbeta. Allt som tyder på att de inte gör det försvagar deras position inför det kommande valet, säger Torbjörn Larsson.

Samtidigt som misstroendeförklaringen skjuts fram till hösten väntas konstitutionsutskottets granskning av hur regeringen hanterat IT-skandalen tidigareläggas. Socialdemokraterna ställer sig positiva till att ha extra sammanträde redan i augusti, enligt Berit Högman, vice gruppledare för S i riksdagen.

TT