Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Kontroversiell utredning om Afghanistaninsatsen

Publicerad 2017-03-01

Ett långt krig där svenska soldater stridit och stupat - men varför, och hur gick det? På torsdag får vi veta. Den kontroversiella utvärderingen av den svenska insatsen i Afghanistan presenteras för regeringen.

Utvärderingen, som är ett par månader försenad, ska presenteras av utredaren Tone Tingsgård (S) på torsdag. Den är beställd av regeringen som vill veta vilka resultaten blivit, om uppsatta mål nåtts och om resurser använts på bästa sätt.

Men både själva frågan och utredningen som sådan är kontroversiell. Kritiker tycker att den svenska insatsen byggde på tveksamma grunder, och att den förvärrat situationen i landet. Dessutom ifrågasätts hur pass objektiv utredningen egentligen är, då utredaren suttit som ordförande i försvarsutskottet under perioden.

Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, tycker att det ska bli intressant att se vad den kommit fram till.

– Frågan är hur mycket man kommer våga säga. Risken är att det inte finns någon politisk vilja till självinsikt. Båda regeringarna under den tiden är inblandade, det kanske inte finns något intresse att hänga ut någon, säger han.

Han berättar om den norska utredningen som just presenterats. Den var mycket modig, tycker han, som kom fram till att det enda mål som uppnåddes för Norges del var att tillgodose Natos intressen.

– Men vi hade aldrig det som mål, vi vågade inte uttala det. Det var dumt. Vi hade bara ett antal altruistiska mål som att främja demokratin.

Utvärderingen omfattar inte bara den militära insatsen utan också den civila. Enligt regeringen, som skrivit debattartiklar i ämnet tidigare, har insatsen gjort stor nytta för lokalbefolkningen. Men detta har kritiserats hårt.

– Det är det man hänger upp hela insatsen på. Frågan är hur ärlig man vågar vara nu, om man sopar allt under mattan eller gör som den norska utredningen, som var ärlig och inte försökte dölja något. Den var förödande i sin kritik, säger Pierre Schori, före detta minister, som skrivit en kritisk debattartikel i Aftonbladet om utredningen.

Utvärderingen ska innehålla rekommendationer för regeringens och myndigheters framtida internationella insatser.

– Det är viktigt att våga utvärdera, så att man inte blind går in i liknande situationer igen, säger Robert Egnell.