Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Guide: Badkläder som upprört genom tiderna

Publicerad 2017-11-12

Samhälle. En heltäckande burkini får känslorna att svalla hos en del - medan andra låter sig provoceras av minimala bikinis. Badkläder har många gånger skapat en livlig debatt, oavsett hur påklädda eller avklädda vi har varit. Häng med på en guidad badresa - och se vilka reaktioner, kontroverser och förbud som rasat genom tiderna.

Randigt med ben

Den första svenska skandalen som involverade badkläder inträffade redan vid förra sekelskiftet i skånska Mölle. Trots att de tvärrandiga dräkterna av tunn bomullstrikå blev genomskinliga efter ett dopp eller två så var det i första hand inte det som samhället reagerade på.

– Det väckte en upprördhet i media, men det var inte primärt baddräkterna det handlade om, utan att män och kvinnor började bada ihop, med bara kroppar intill varandra på samma strand, berättar Marianne Larsson, forskare i etnologi vid Nordiska museet och författare till boken Män i baddräkt.

– Män uppmanades att vara klädda i hela baddräkter, inte i badbyxor som en del hade. Det var inte okej för män att visa överkroppen.

Den första bikinin

Några årtionden senare var det svenska badlivet fullt accepterat, och redan på 1930-talet bars tvådelad baddräkt. Men den första moderna varianten av bikinin, som skapades 1946 av Louis Réard, var inte lika påklädd. Den visade definitivt mer hud än vad samtiden tålde.

– Det var så små tygbitar, den var mer lik det vi kallar bikini idag, säger Marianne Larsson, och fortsätter:

– Modellen som bar den, hon ansågs vara väldigt naken.

I USA var bikinin faktiskt förbjuden fram till 1965.

Enbart byxor

Minns du topless-solandet på stränder och i parker? Strävan efter en perfekt solbränna fick många att kasta överdelen. Men det som var en utbredd vana under kanske främst 1980-talet känns otänkbart för många i dag, anser Marianne Larsson.

– Det var inte superkontroversiellt. Men om när man berättar för ungdomar i dag tycker de att det var helgalet.

För lite...

Diskussionerna kring hur man egentligen får se ut i ett svenskt badhus har varit livliga på senare år. Antingen har det handlat om för lite kläder - eller för mycket. I Malmö stad fick kommunpolitikerna fullt upp efter att nätverket Bara bröst provbadade på Oxievångsbadet år 2007. Flera år senare konstaterade dock diskrimineringsombudsmannen (DO) att personer som definierar sig som "hen" får bada med bar överkropp i simhallar.

... eller för mycket

Reaktionerna lät inte heller vänta på sig när trenden att bära underkläder dök upp i landets bassänger för några år sedan. Plötsligt skulle en kalsongkant med märke gärna sticka fram under badbyxan. Flera simhallar förbjöd trenden, med hänvisning till att smutsiga kalsonger inte hör hemma i badvattnet.

– Det ansågs ohygieniskt, säger Marianne Larsson.

Klädd i tråd

Stringtrosan, ursprungligen ett plagg inom striptease, dök upp på badstränderna under 1990-talet. Andra mer avklädda varianter är monkini, en slags avklädd korsning mellan bikini och baddräkt. När den första monokinin - en topless-variant med hög badbyxa och ett band som gick i kors mellan brösten - introducerades av designern Rudi Gernreich på 1960-talet väckte den ramskri. Just den varianten har aldrig rönt någon kommersiell framgång. Men att klä sig i minimala badkläder anses däremot trendigt till och från.

– Det pendlar lite fram och tillbaka över tid när det gäller hur mycket hud och kropp man får visa, en fråga om modetrender konstaterar Marianne Larsson.

Från topp till tå

För mycket tyg kan också väcka starka reaktioner. Det heltäckande badplagget burkini, som från början skapats för muslimska kvinnor, har stött på patrull. Flera franska kommuner införde förbud mot att använda burkini på badstränderna - beslut som Frankrikes högsta förvaltningsdomstol hävde förra året. En del menar att plagget är förtryckande, medan andra som söker ett heltäckande solskydd jublar. Oavsett åsikt så har badplagget sålts i hundratusentals exemplar på bara några år.

TT