Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Svårt följa upp rekordår för välgörenhet

Publicerad 2016-12-18

Insamlingar. Under fjolåret sattes rekord i välgörenhet. Svenskarna öppnade både hjärtan och plånböcker när oroligheter i världen drev miljontals människor på flykt.

När 2016 går mot sitt slut kan flera stora organisationer konstatera att viljan att ge gåvor har mattats något.

Till slut kan man inte värja sig. De riktigt stora katastroferna, de som kommer nära, de påverkar oss.

Fjolåret präglades av den stora ström av flyktingar som lämnade det krigsdrabbade Syrien och många öppnade sina plånböcker för att hjälpa. De medel som skänktes till välgörenhet från allmänheten ökade med nästan en miljard kronor jämfört med året innan, från 6,15 miljarder till 7,13, enligt statistik från Svensk insamlingskontroll.

– Vi fördubblade våra insamlade medel mellan 2015 och 2014. Det berodde på händelserna runt Medelhavet. Syrien och hela den situationen, säger Anna-Karin Modén, kommunikationschef på Sverige för UNHCR.

Stora händelser

Så var det även 2005 då många svenskar berördes av tsunamikatastrofen i Thailand på annandagen året innan. Det året ökade de insamlade medlen med mer än en miljard kronor jämfört med 2004, men under 2006 minskade åter de samlade gåvorna.

På samma sätt ser det ut att vara i år.

– Vi ser fortfarande ett enormt engagemang, men jag tror inte att det blir en riktigt lika stor insamling som i fjol, säger Anna-Karin Modén.

Hon är försiktig med siffror eftersom högtiderna kring jul brukar vara den tid då svenskarna skänker mest. Men när UNHCR jämför siffror för januari-november i år med samma period förra året märks en nedgång. De donationer som har kommit in motsvarar runt 90 procent av fjolårets nivå.

"Fruktansvärt"

Även hos Rädda Barnen, Sveriges största hjälporganisation, märks en förändring.

– Bilderna av Alan Kurdi betydde mycket förra året och den effekten ser vi inte i år, vilket är fruktansvärt med tanke på situationen i Syrien i dag, säger Malin Morell, chef för kommunikation och insamlingar.

Rädda Barnen ser en fortsatt stark trend bland privatpersoner, men har inte fått riktigt lika stora bidrag från företag.

– Men det är under årets sista veckor som vi ser mest bidrag så det är lite för tidigt för att göra någon prognos ännu, säger Malin Morell.

TT

Följ ämnen i artikeln