Fel i bemötande om faktafel
Publicerad 2017-02-21
Politik. Den dokumentärfilmare som var källan bakom president Donald Trumps utfall mot Sveriges flyktingpolitik slår tillbaka mot kritiken om faktafel och förvrängda citat, bland annat med statistik från Brå.
Men statistiken säger inte det som filmaren påstår.
Den tio minuter långa Youtube-dokumentären av filmaren Ami Horowitz har blivit storpolitik sedan tv-kanalen Fox News i fredags visade delar av den i ett inslag där Horowitz även intervjuades.
I filmen hävdades bland annat att det finns områden i svenska förorter dit polisen inte åker, att antalet våldsbrott och våldtäkter har ökat dramatiskt i samband med att Sverige öppnade gränserna för flyktingar och att regeringen försöker dölja dessa problem.
TT och flera svenska medier kunde i går visa på flera faktafel i inslaget. Två poliser som intervjuades i inslaget sade även till DN att de svarat på helt andra frågor i den riktiga intervjun och att filmaren Ami Horowitz klippt ihop deras svar.
"Försöker rädda sitt skinn"
– Jag klandrar dem inte för att försöka rädda sitt skinn, men sanningen är att i alla frågor jag ställer så är det tydligt vad de svarar på, säger Horowitz till programledaren Tucker Carlson på Fox News när han bemöter påståendet.
Horowitz säger även, med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), att antalet mord ökat med nästan 70 procent mellan 2012 och 2016.
Av Brås tidsserie för konstaterade fall av dödligt våld 2002-2015 framgår att det i snitt skett 91 fall av dödligt våld per år under perioden. Just år 2012 sticker ut i statistiken genom att det var ovanligt få fall det året - 68. Använder man 2012 som utgångspunkt blir den procentuella ökningen knappt 65 procent. Hade Horowitz istället använt 2007 som utgångsår för sina beräkningar hade ökningen blivit omkring en procent.
Otydligt om våldtäkter
Horowitz påstår att även våldtäkterna ökat med 70 procent 2007-2015. Men enligt statistik från Brå ökade antalet anmälda våldtäkter med 25 procent de åren (från 4 749 fall till 5 918). Under samma period har lagen skärpts, vilket gör att siffrorna inte är direkt jämförbara. Bland annat har handlingarna som juridiskt klassas som våldtäkt blivit fler.
TT