Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Regeringen vill ha kvotering

Publicerad 2016-09-09

Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter.

– Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen.

– Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Men det går väldigt långsamt, säger Mikael Damberg.

Ska börja gälla 2017

Lagen ska gälla redan från 2017, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om det inte är minst 40 procent av ledamöter av vardera kön. Avgifterna ska enligt förslaget ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek.

Sanktionsavgiften för de statliga bolagen kommer att ligga på max.

Men frågan är om lagen får stöd i riksdagen. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt ja till kvotering hittills.

– Det ligger en väldig bevisbörda på de partier som säger att den här frågan är viktig, och som dessutom säger att de är ett feministiskt parti. Jag är optimistisk eftersom jag tror att det här är helt rätt, säger Damberg.

Han tycker att Moderaterna gjort en omsvängning under Anna Kinberg Batra, efter att ha öppnat för en diskussion om kvotering under Fredrik Reinfeldts tid.

– Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Vi vet att näringslivet själv ser att jämställda styrelser är en konkurrensfördel. Men det är också en rättvisefråga. Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand, säger Damberg.

Kritik från Moderaterna

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd är mycket kritisk till beskedet.

– Näringslivet måste bli bättre på att ta tillvara kvinnors kompetens så att vi får fler kvinnor och jämnare könsfördelning i bolagsstyrelserna. Men vi tror inte att en kvoteringslag är rätt väg att gå. Det här är en fråga som berör väldigt få. Jag tror att svenska folket är mer intresserat av hur vi kan bryta utanförskapet för utrikes födda kvinnor och hur kvinnor kan få lika lön för lika arbete, till exempel.

Följ ämnen i artikeln