Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Anmälningarna om bidragsbrott ökar

Publicerad 2016-07-28

Bidragsbrott. Antalet anmälningar om bidragsbrott ökar. Framför allt sker en kraftig ökning av anmälningar om brott mot Försäkringskassan. Nu storsatsar polisen.

– Vi kommer att se över våra arbetsmetoder och tillsätta fler personer som ska jobba med att utreda brotten, säger Jessica Christensen, sektionschef för utredningar av bidragsbrott vid Stockholmspolisen.

Under första halvåret i år ökade antalet anmälningar om bidragsbrott mot försäkringskassan med nästan 80 procent jämfört med samma period året innan.

– Vi har intensifierat kontrollerna av föräldrapenning och vi har börjat polisanmäla personer som uppbär ersättning från försäkringskassan och som försvunnit utomlands och vistas i utlandet längre än man får, säger Peter Fausö, tillförordnad chef för Försäkringskassans kontrollverksamhet.

Försäkringskassan hårt drabbad

Att anmälningarna blivit fler beror enligt Fausö inte på att folk har blivit ohederligare.

– Myndigheten har blivit duktigare på att upptäcka fusk, vi gör fler riktade insatser och vårt samarbete med andra myndigheter har blivit bättre.

Första halvåret i år anmäldes totalt 5 580 bidragsbrott. Mer än hälften av dessa rörde brott mot Försäkringskassan. De vanligaste bidragsbrotten mot myndigheten rör tillfällig föräldrapenning, föräldrapenning och sjukpenning.

– Bidragsbrott som rör assistansersättning är relativt få till antalet, men där rör det sig ofta om stora belopp och organiserad verksamhet, säger Fausö.

Anonyma tipsare

Cecilia Nyqvist arbetar som förundersökningsledare vid bedrägerisektionen i Stockholm och berättar att hon märkt av att antalet anmälningar till polisen ökat.

– Jag har framför allt sett en ökning av anmälningar som rör fusk med tillfällig föräldrapenning, så kallat vabbande.

Förra året genomförde försäkringskassan nästan 17 000 kontrollutredningar. Nästan 6 000 av dessa ärenden ledde till en åtgärd i form av nedsatt ersättning, indragen ersättning eller en polisanmälan.

– Anonyma tips är vanligast. Omkring 35-40 procent av anmälningarna om fusk som vi får in kommer från anonyma anmälare. Vi får även in tips från andra myndigheter, säger Peter Fausö på försäkringskassan.

TT