Lista: Så här kurerar du dig
Publicerad 2018-01-07
Hälsa. Redan sjuk? Det finns en rad huskurer mot förkylning och influensa, men få är vetenskapligt bevisade. Däremot finns det en hel del andra saker du kan prova för att må lite bättre och förhoppningsvis friskna till så småningom.
Vitlök, en stänkare eller flera deciliter färskpressad citron kanske känns bra för stunden, men har ingen dokumenterad effekt. Och glöm antibiotika, det hjälper inte heller mot virus. Däremot finns några andra knep att ta till för att härda ut och vårda dig igenom influensan eller förkylningen på bästa sätt.
Sömn
Du bör vila så mycket du kan. Men att vila innebär inte att du behöver vara sängliggande hela dagen. ta gärna en nypa frisk luft, och rör dig lite om du orkar. Däremot ska du inte anstränga dig. Ligg gärna med huvudet högt, så blir det lite enklare att andas.
Dryck
Drick gärna mycket, eftersom du förlorar vätska när du är sjuk - särskilt om du har feber. Är du orolig för vätskebrist finns det vätskeersättning att köpa på apotek. Varm dryck kan kännas lindrande. Att dricka whiskey som huskur har däremot ingen dokumenterad effekt, enligt vetenskapen. Har du ont i halsen kan däremot honungsvatten kännas lent.
Håll noga koll på att sjuka barn får i sig tillräckligt med dryck.
Mat
Jättesvårt, och smakar sällan när man har feber. Men försök med lite frukt eller soppa. Matig dryck som smoothie, nyponsoppa eller drickyoughurt kan kännas mättande när det är svårt att få ner vanlig mat. En klassiker mot halsont är så klart glass eller andra kalla saker.
Läkemedel
Feber kan lindras med smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Följ alltid anvisningarna på förpackningen. Gäller det barn, så observera att de upp till 18 års ålder inte bör använda läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra mot feber. Var noga med att följa anvisade doseringar, och överdosera inte!
Näsdroppar och nässprej finns för både vuxna och barn, och säljs receptfritt på apotek samt i matbutiker. Har du ont i halsen finns sugtabletter med antiinflammatorisk effekt på apotek.
Källa: 1177 Vårdguiden
TT