Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Mest vab vid två års ålder

Uppdaterad 2019-11-07 | Publicerad 2017-09-16

Familj. Förkylningar, influensa och kräksjuka. Många småbarnsföräldrar bävar för höstens vab-träsk.

Mellan ett och två års ålder slår vab-dagarna i taket.

Men går det att minska smittorna - och när lättar det egentligen?

För många föräldrar är det infektionstäta vinterhalvåret en påfrestning, med både oro för sjuka barn och vab-stress.

– Det hör till det normala att vara förkyld ofta, kanske omkring tio gånger per år för ett litet barn, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

Om varje infektion varar cirka fem dagar innebär det en total sjukdomsperiod på nästan två månader per år och barn.

Finns det dessutom syskon i familjen är det kanske inte så konstigt att vissa känner att de ibland är mer hemma än på jobbet under vab-säsongen.

Slår i taket

Enligt Försäkringskassan slår vabbandet i taket mellan ett och två års ålder.

– Som allra mest är det när barnet börjar förskola vid 1,5 års ålder och upp till 4-5 år, säger Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan.

Det totala antalet vab-dagar per barn och år uppgår dock inte till mer än 8,0 vid två års ålder.

– Vi ser en trend där fler vobbar, alltså jobbar hemifrån vid vab. Det kan också vara så att föräldrar tar ut flex istället för vab, eller att man skickar barnet till förskolan fast det egentligen borde vara hemma. Precis som det kan finnas överutnyttjande av försäkringen på vissa håll kan det finnas ett underutnyttjande, säger Niklas Löfgren.

Alla infektioner kräver inte heller vab. Är barnet förkylt men feberfritt och mår bra i övrigt behöver det inte vara hemma, enligt Staffan Gullsby.

Lättar vid tio

Ljuspunkten i vab-mörkret är att det lättar. Vid tio års ålder har infektionsintensiteten sjunkit rejält och ligger på ungefär samma nivå som för vuxna, det vill säga två-tre förkylningar om året.

– Mycket har att göra med att barnen då börjar lära sig att förstå hur man ska undvika smitta. Man leker och umgås inte heller på samma sätt vid den åldern, stoppar inte fingrar och leksaker i munnen, säger läkare Staffan Gullsby.

En liten tröst kan också vara att barn i viss mån behöver utsättas för infektioner för att bygga upp ett grundläggande immunförsvar.

– Men det är inte bra att vara sjuk hela tiden. Då är man också mottaglig för andra infektioner, påpekar Staffan Gullsby.

Minska vab-ångest

Sjukdomsbördan går att minska med enkla knep, framför allt god handhygien. Men att tro att man helt ska kunna undvika att bli smittad under de intensiva småbarnsåren är en tanke man bör slå ifrån sig.

– Jag har svårt att ge något slags peptalk till småbarnsföräldrar som vill undvika att vabba. Det ingår, säger Staffan Gullsby.

Ett sätt att minska vab-ångesten är att ha en god kommunikation med sin arbetsgivare.

– Är man småbarnsförälder och närmar sig den här årstiden kan det vara bra att ha klarat ut innan vad arbetsgivaren förväntar sig och vad man själv har för förväntningar. Om man vill - eller inte vill - jobba hemifrån vid vab till exempel, säger Niklas Löfgren.

TT