Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Polisen varnar för våg av bluff-döva

Publicerad 2017-07-08

Brott. Från flera håll i landet får polisen anmälningar om personer som utger sig för att vara döva och efterfrågar underskrifter eller pengar.

– Det behövs en strategi för att stoppa det, säger företrädare för Sveriges dövas riksförbund.

De som utger sig för att vara döva eller samla in pengar till döva står oftast utanför köpcentrum eller på gågator och torg i närheten av en bankomat men ska även i flera fall ha knackat dörr, enligt uppgifter i Metro.

– Det här är ett tilltagande fenomen. Vi har nästan ett tiotal samtal om det här nu varje dygn. Samtidigt, alla samtal vi får är ju ett fåtal i jämförelse med alla som ser dem men bara går vidare, säger Sven-Erik Olsson, kommunikatör vid polisen i region Stockholm.

Lätta lura

Av rapporterna framgår att bedragarna ofta närmar sig personer som de tror är lätta att lura. Det har även hänt att de följt med folk till bankomaten, sett koden personen slagit och sedan stulit kortet. I förra veckan blev en handikappad kvinna i en kranskommun till Stockholm rånad på en stor summa pengar av en av "insamlarna".

– Personen såg pengarna i plånboken, tog dem och stack, säger Sven-Erik Olsson.

De senaste anmälningarna har kommit från centrala Piteå där en patrull i fredags tog in två personer till förhör.

– Det har kommit in samtal från flera i platser i Norrland de senaste dagarna, berättar Marcus Isacson vid polisens ledningscentral i Norrbotten för TT.

Det är inte olagligt att samla in pengar men det är fråga om bedrägeri om pengarna inte går dit det är tänkt. Det kan också bli fråga om ofredande om människor varit efterhängsna och påträngande.

Funnits länge

De senaste två månaderna har bedragare anmälts i Linköping, Stockholm, Sundbyberg, Piteå, Örnsköldsvik och Haninge.

Men fenomenet är inte nytt. Redan 2013 varnade Sveriges dövas riksförbund (SDR) på sin hemsida om bedragare som utgav sig komma från en organisation för döva. Då hade problemet funnits i flera år och sedan dess har problemet fortsatt att öka.

– Det är inte acceptabelt att gå ut i andra organisationers namn. Det påverkar också hur folk ser på vår organisation. Det händer tyvärr att folk hör av sig efter att de träffat de här personerna på stan, och då måste vi berätta att de blivit lurade, säger Hanna Sejlitz, generalsekreterare i SDR.

De tycker det är viktigt att polisen tar det som händer på allvar och önskar att polisen kunde göra mer när det kom till att ta emot och följa upp anmälningar.

– Polisen har gjort insatser för att gå ut med information och det tycker vi är bra. Men med tanke på det omfattande problemet behövs en strategi för att stoppa det.

TT