Nya miljarder till rättsväsendet

Publicerad 2012-09-18

Stockholm. Regeringen kommer nästa år satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor på rättsväsendet, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen.

Var är klimatpolitiken? frågar sig oppositionen.

Enligt Reinfeldt blir anslagen till rättsväsendet i och med de nya anslagen drygt 10 miljarder högre än 2006.

– Det är en mycket stor ökning av rättsväsendets kapacitet och vi förväntar oss väsentligt förbättrade resultat, hette det i regeringsförklaringen.

Om "ansvar" var förra årets ord i regeringsförklaringen - Reinfeldt nämnde det 26 gånger - så tycks "investera" vara årets. Statsministern betonade att Sveriges ekonomi är starkare än många andra EU-länders. Sammanlagt använde Reinfeldt ordet investera 17 gånger.

Reinfeldt inledde med att beskriva en föränderlig värld med nya stormakter och ny teknik och nya ekonomiska strukturer som växer fram. Europa har svårt att hävda sig i denna tid, framhöll han och påpekade att den ekonomiska krisen nu går på sitt femte år.

– Det kommer att ta år av ansträngningar att ta oss ur detta, sade Reinfeldt.

Samtidigt framhöll han att detta inte är Sveriges verklighet. Tack vare både tidigare och nuvarande regeringars ansvarstagande står Sverige starkt, framhöll Reinfeldt.

– I en orolig tid kan Sverige därför välja en annan väg än många europeiska länder. Vi kan investera i Sverige - i kunskap och utveckling. Vi kan investera i sammanhållning - i välfärd och full sysselsättning, sade han.

Statsministern lyfte fram förslaget om att sänka bolagsskatten.

– Det ger starka incitament att öka näringslivets investeringar, vilket leder till ökad produktivitet, högre reallöner och en högre sysselsättning, sade statsministern och hävdade att regeringens politik för jobb har fungerat:

– Jobbpolitiken har fått effekt, med ökad sysselsättning och minskat utanförskap trots en utdragen ekonomisk kris som påverkat arbetslösheten. Men viktiga utmaningar kvarstår.

– Miljöfrågorna får, för varje regeringsförklaring den här regeringen ger, en allt mer undanskymd position. Det fanns ingen som helst problembeskrivning, anser Romson.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser också att den allvarligaste bristen i regeringsförklaringen var att statsministern inte kom med något som kan kallas klimatpolitik.

– Jag väntade på något slags besked i klimatfrågan, men det kom ingenting. Inte heller när det gäller bostadsbristen, ett av de stora samhällsproblemen, säger Sjöstedt.

– Och även om han nämner många områden så är de stora vinnarna Wallenbergarna, bankerna och storföretagen som vinner på sänkt bolagsskatt, det är där man gör av med pengarna, sade Sjöstedt.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven tycker att regeringsförklaringen präglas av mycket prat.

– Vi har blivit vana vid att Fredrik Reinfeldt talar om att människor ska arbeta. Men i själva verket sker inte mycket politiskt som gör att människor kan arbeta, säger han till TT.

Löfven saknar mycket för att skapa jobb och öka konkurrenskraften i Sverige.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson är inte förvånad över att regeringen ökar resurserna till rättsväsendet.

"Andelen uppklarade brott är det lägsta på åtta år, enligt Rikspolisstyrelsen tidigare i år. Jag tror att alla förväntar sig ett effektivare rättsväsende. Därför är det inte förvånande att resurserna ökar. Något måste de ju göra", säger han i en skriftlig kommentar.

Johansson efterlyser reformer för bättre effektivitet, till exempel att polisutbildningen blir en högskoleutbildning.

Fredrik Reinfeldt säger att de nya miljarderna ska gå till hela rättskedjan och han förväntar sig bättre resultat över hela linjen.

– Mer resurser tror vi kan bidra till att bekämpa grov organiserad brottslighet bättre, men också att följa upp mer tydligt, lagföra mer när det gäller allvarlig våldsbrottslighet, säger han.

– Det är för få brott som klaras upp och när jag säger klarar upp vill jag använda det på det sätt som medborgare beskriver det, att man faktiskt använder sig av spår för att belägga vem som har begått brott och att den personen fälls i domstol, får ett straff och en vårdinsats. För mig är det inte att klara upp om man gör en åtalsunderlåtelse eller att man väljer att inte använda en lång rad bevis. Det är den frustration som svenska folket upplever.

Assad-regimen i Syrien måste lämna över makten och bana väg för en fredlig övergång, enligt Reinfeldt.

– Utvecklingen i Syrien, med tilltagande inbördeskrig och flera tusentals civila offer, är helt oacceptabel, sade han och framhöll att Sverige kan göra en insats genom humanitärt bistånd till en lidande befolkning.

Statsministern sade att alla svenskar ska få del av tillväxt och välfärd.

– Vi ska fortsatt ha en ambitiös fördelningspolitik, hävdade han och hänvisade till uppgifter om att Sverige hör till de länder i världen som har minst inkomstklyftor.

TT