Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Skolan blir mer religiös

Publicerad 2013-12-16

Regeringen vill ändra skollagen och tillåta "enstaka" religiösa inslag i utbildningen. Syftet är att möjliggöra skolavslutningar och adventsfirande med psalmer i skolan, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag tycker att vi ska vårda vårt kulturarv. Att fira skolavslutningar i kyrkan har på många håll i Sverige skett i generationer. Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling, säger utbildningsminister Jan Björklund till tidningen.

– Vill man ha större möjligheter för religiösa inslag måste man ändra skollagen, säger Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket, till TT.

TT: Om lagen ändras, vad tycker du om det?

– Det har Skolverket inga synpunkter på. Men i så fall hoppas jag att det blir enklare gränsdragningar. För såsom lagen är skriven i dag är det inte helt enkelt.

I dag kan man ha en skolavslutning i en kyrka, men det får inte förekomma någon religionsutövning.

– Men det fick det inte förut heller, eftersom vi har haft en icke-konfessionell skola sedan tidigt 1900-tal. Men år 2011 blev denna förordning lag och man delade upp skolarbetet i utbildning respektive undervisning. Juridiskt är det väldigt komplicerat, så om det blir en förändring hoppas vi att den nya lagen blir så tydlig som möjligt, framför allt för rektorernas skull, säger Ekström.

Det är inte psalmerna som är problemet - utan prästerna. Så reagerar Humanisterna på regeringens förslag om att tillåta "enstaka" religiösa inslag i skolutbildningen.

– Detta är bara ett populistiskt utspel, men det är både besynnerligt och kontraproduktivt om skolan går bort från att vara icke-konfessionell och om skolledningarna abdikerar från sitt ansvar från att leda skolavslutningarna, säger Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna.

– Det är inte psalmerna som är problemet. Många psalmer är jättevackra. I så fall skulle man förbjuda både Bob Dylan och Madonna. Problemet är om man låter en präst leda avslutningen. I så fall kan man ju lika gärna tänka sig en imam eller någon från hare krishna, men det är ju inte det som är tanken.

TT: Jan Björklund tycker att det handlar om att föra vidare ett kulturarv.

– Jag håller helt med om att psalmerna är en visskatt, men jag förstår inte upptagenheten med det religiösa ledarskapet, varför det måste vara en präst. På skolavslutningarna borde prästen få ledigt.