Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ettårsgräns för mobilabonnemang

Publicerad 2011-12-12

Stockholm. Konsumentverket vill korta bindningstiden för mobil- och internetabonnemang till högst ett år så att kunderna inom rimlig tid ska kunna bli av med dyra och dåliga tjänster. Men telekombranschen slår ifrån sig en hel del av Konsumentverkets kritik.

Verket reviderar också sina regler för prisinformation så att det ska bli lättare att jämföra priser på olika mobiltelefoner och abonnemang.

Skälet är att branschen misslyckats med att skapa produkter och tjänster som är begripliga för konsumenterna, skriver verkets generaldirektör Gunnar Larsson i Dagens Nyheter.

Konsumentverket har på regeringens uppdrag gjort en undersökning av mobilmarknaden.

3 000 människor har intervjuats. Nästan hälften har svarat att de är missnöjda med tjänstens kvalitet, till exempel tekniska problem eller begränsningar av överföringshastighet.

37 procent klagar på priset och 35 procent på försäljningsmetoderna. En dryg fjärdedel ogillar avtalsvillkoren och anser att informationen är dålig eller att villkoren ändras. Bara 27 procent tycker att det är lätt att jämföra olika sorters abonnemang.

Resultatet är nedslående, skriver Gunnar Larsson.

När det nu visat sig att marknaden ser ut som den gör skulle det i alla fall hjälpa konsumenterna om de inte behövde binda sig för mer än högst ett år, anser han.

Larsson förväntar sig att branschen tar problemen på allvar och tar lärdom av det som kommit fram.

Men telekombranschen slår ifrån sig en hel del av den kritik som framförs av konsumentombudsmannen.

– När det gäller prisinformation så vill vi vara så tydliga som möjligt och redovisar alla kostnader, säger Pernilla Oldmark, informationschef på Tele 2.

– Vi har också ändrat vårt sätt att kommunicera hastigheter och när det gäller bindningstider har vi allt från 0 till 24 månader. Det är kunden som väljer, säger hon.

Att binda sig för ett avtal på 24 månader ger en lägre månadskostnad än ett kortare avtal.

Hon säger också att riksdagen så sent som i somras fattade beslut om en maximal bindningstid på 24 månader.

Den kundundersökning som konsumentombudsmannen gjort och hänvisar till är ny för branschen.

– Och det är klart att det finns problem men vi jobbar hela tiden med att försöka få bort dem. Vi har till exempel tillsammans med Telekområdgivarna och Kronofogden fått ned antalet mobilskulder med 30 procent.

Erik Hörnfeldt, presschef på Tre, konstaterar att alla telekomföretag har de här problemen.

– Det finns en prisstruktur som är komplex. Det finns en prissättning för samtal, fria samtal, kostnad för sms, utlandspriser, appar, datakommunikation och annat, och mer komplicerat kommer det att bli när telefonen också till exempel blir plånbok.

Och inte blir det lättare av att det finns stora skillnader mellan olika mobiler - allt från enkla som bara används för samtal och sms till avancerade smarta telefoner.

– Men vi jobbar konstant med att göra vår erbjudanden så lättförståeliga som möjligt. Vi vill att våra kunder ska känna att de är nöjda och att de gjort ett bra val.

Om konsumentombudsmannens förslag att korta längsta bindningstiden till 12 månader säger han:

– Jag är skeptisk till det. Vi erbjuder allt från 0 till 24 månaders bindningstid och en överväldigande majoritet väljer den längsta tiden.

TT