Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hanteringen av Ågren-fallet ifrågasätts

Publicerad 2017-07-29

Brott. Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren åtalades aldrig för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. Hon fick i stället strafföreläggande och böter.

Nu ifrågasätts beslutet att inte väcka åtal.

Maria Ågren bröt mot tre lagar och gjorde sig skyldig till ett brott som kallas vårdslöshet med hemlig uppgift. Då hon erkände brottet valde kammaråklagare Ewamari Häggkvist att undvika rättegång och i stället besluta om ett så kallat strafföreläggande - trots att det inte fanns en enda tidigare dom att utgå från sedan straffet skärptes i juli 2014.

Flera rutinerade åklagare säger till Svenska Dagbladet att strafföreläggande är något som de undviker i ärenden där det inte finns tidigare domar. Är en åklagare osäker på vad straffet ska bli ska denne väcka åtal och låta domstolen bestämma det.

– Jag jämförde med skadegörelse som har motsvarande straffskala. Jag gjorde bedömningen baserat på att Maria Ågren inte är tidigare straffad och att hon förlorade jobbet, säger Ewamari Häggkvist till SvD.

Juridikprofessorn Mårten Schultz är inte säker på att ett strafföreläggande är det bästa sättet att sköta den här typen av brott på.

– Min åsikt är att principiellt borde åtal väckas vid den här typen av fall. Strafföreläggande bör inte användas vid brottsmisstankar som har stort allmänintresse, säger han till tidningen.

TT