Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Dödsbränderna minskar inte i Sverige

Publicerad 2017-07-13

Brand. I Storbritannien har antalet bränder med dödlig utgång sjunkit på senare år. Men i Sverige blir dödsbränderna inte färre. 52 personer har dött hittills i år.

En förklaring kan vara mängden plast i våra möbler.

Brandkrav på möbler har införts i bland annat Storbritannien, men i Sverige har lösningen kritiserats av miljöskäl, skriver tidningen Hem & Hyra.

– Man brukar kalla det lös inredning, möbler och annat brännbart i boendemiljön. Det är ofta där bränderna startar. I England har de hårdare krav på brandegenskaper hos möbler, men det har vi inte i Sverige. Det har mycket att göra med att de flamskyddsmedel som man använder inte är så bra för miljön, säger Lars Brodin, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen, till TT.

"Helt olika utveckling"

Han är övertygad om att de högre brandkraven i Storbritannien har lett till ett minskat antal dödsbränder.

– De införde hårdare krav på just stoppade möbler i slutet av 1980-talet och sedan dess har antal döda i bränder minskat.

Lars Brodin tror också att mängden plast i och bristen på brandkrav på möbler är orsaken till att dödsbränderna inte blir färre i Sverige.

– Ja, om man tittar på och jämför mellan Storbritannien och Sverige. Vi har helt olika utveckling när det gäller antalet döda i bränder. Det kan finnas andra orsaker också, men jag bedömer det här som den största anledningen, säger han.

I Sverige har miljön och brandsäkerheten vägt mot varandra vad gäller frågan om möblers brandkrav. Man har motsatt sig att införa liknande brandkrav som Storbritannien har eftersom den typ av flamskyddsmedel som används till bland annat möbler innehåller brom, som är farligt för miljön.

Men med miljön i åtanke blir brandrisken större. I vanliga möblers tyger och stoppningar finns ofta mycket plastmaterial och när det brinner skyndas brandförloppet på. Dessutom är röken farlig.

– Jag tror att de flesta möbeltillverkare ser till att det inte ska bli brand av cigarettglöd, men det är svårt att veta. Det finns ingen märkning som talar om brandegenskaper på möbler. I England har man krav på att det ska finnas en märkning på både möbler och förpackningar, säger Lars Brodin.

Startas ofta av sängrökning

Majoriteten av dem som dött i bränder under 2017 var män och mellan 65 och 79 år. Lars Brodin konstaterar att det oftast är äldre, funktionshindrade och socialt utsatta som omkommer.

– Ett vanligt scenario är sängrökning eller att man sitter i möbeln och någon form av cigarettrök tänder möbeln.

– Det är oftast någon form av funktionshinder som gör att man antingen inte uppmärksammar branden i tid eller inte har förmåga att släcka eller ta sig ut. Det kan bero på ålder eller andra saker, som missbruk.

För att antalet dödsbränder ska minska anser Lars Brodin att man borde försöka att hitta olika sätt att göra möblerna mindre benägna att brinna på - utan att använda flamskyddsmedel.

– Man kan exempelvis ha ett barriärtyg mellan tyget och stoppningen, säger han.

– Man tar fram olika typer av medel som ska ersätta de miljöfarliga bromerade. Det kan man skynda på genom att utöka forskningen.

TT