Alliansen och företag rasar - V nöjt

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2016-11-08

Välfärd. De borgerliga partierna rasar mot förslaget om vinsttak, liksom företagen. Men Vänsterpartiet är nöjt.

– Att lyssna på Reepalu var som att ibland höra en vänsterpartist, säger en V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Men vissa saker vill Vänsterpartiet vässa när förhandlingarna med regeringen startar, det gäller till exempel nivån på vinsttaket.

– Jag tycker att 7 procent är för generöst, även om det kommer åt väldigt mycket av de vinstuttag som sker, och att många miljarder skulle stanna i välfärden, säger Sjöstedt.

Beredda att förhandla

Allianspartierna är beredda att förhandla om välfärden, men anser att förhandlingarna då ska fokusera på kvalitet och bättre kontroll, förslaget om ett generellt vinsttak ska skrotas.

– Stirrar man sig blind på vinsterna och struntar i kvaliteten har man inte förutsättningar för en överenskommelse med Alliansen. Men bollen ligger hos regeringen, de kan bestämma om de ska samtala med oss om kvalitet eller ställa sig på Reepalus sida och gå vidare med hela hans förslag, då kan vi inte komma överens, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson.

Liberalernas partiledare Jan Björklund och Centerns Annie Lööf anser att förslaget om vinsttak hör hemma i papperskorgen.

Godtar inte

Jonas Sjöstedt tror inte att Alliansen ens vill göra upp i frågan, inte utifrån det han hört hittills.

– Det är inte en vilja att göra upp. Det är en vilja att fortsätta privatisera välfärden, säger Sjöstedt.

Han kan inte godta att regeringen skulle göra upp med Alliansen om ett vinstbegränsningsförslag, som inte innehåller ett vinsttak.

– I så fall har regeringen valt att avbryta budgetsamarbetet med Vänsterpartiet, säger han.

"För generöst"

Även om det i dag inte finns en majoritet i riksdagen för ett förslag med vinsttak vill Sjöstedt att en sådan proposition läggs fram före nästa val. Röstas den ned, har han ingenting emot att låta vinster i välfärden bli en valfråga 2018.

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson tycker inte att den föreslagna vinstbegränsningen motsvarar LO:s krav på att en non profit-princip ska gälla i välfärden.

– Det är egentligen alldeles för generöst, säger han.

När det gäller skolan vill Thorwaldsson dessutom ta bort vinstintresset helt. Samtidigt tycker LO-ordföranden att utredningen är en bra grund för förhandlingar om en blocköverskridande överenskommelse i riksdagen.

– Det blir inte enkelt, men en bred överenskommelse är det bästa för sektorn, säger han.

TT