Tre döms till fängelse för Facebookvåldtäkt
Publicerad 2017-04-25
Brott. De tre män som åtalades för den så kallade Facebookvåldtäkten i Uppsala döms till fängelse. De ska betala höga skadestånd till kvinnan - som fått lida eftersom filmen spridits över hela världen.
Våldtäkten på kvinnan i 30-årsåldern en tidig morgon i januari blev mycket uppmärksammad eftersom delar av händelseförloppet sändes live i en sluten Facebookgrupp med 60 000 medlemmar.
Tre män i åldrarna 18, 21 och 24 år kunde gripas när de som såg filmen slog larm till polisen. De två yngre åtalades för våldtäkt och den äldre, som var den som sände det hela på Facebook, för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal.
Under tisdagen dömdes alla tre i Uppsala tingsrätt. 18-åringen till ett års fängelse för våldtäkt, 21-åringen till två år och fyra månaders fängelse för våldtäkt samt medhjälp till våldtäkt och den äldste, 24-åringen, till sex månaders fängelse för grovt förtal samt underlåtenhet att avslöja våldtäkt.
Höga skadestånd
Männen ska också betala höga skadestånd till kvinnan på totalt 330 000 kronor.
Enligt tingsrätten är det bevisat att kvinnan var så kraftigt påverkad av alkohol och narkotika att hon befann sig i en särskilt utsatt situation, vilket de tilltalade också måste ha insett.
– Två av dem har haft sex med henne. De menar att hon samtyckt. Men är man försatt i en sådan här allvarligt utsatt situation kan man inte samtycka till någonting, säger rättens ordförande Nils Pålbrant till TT.
Spridningen av filmen bedöms som grovt förtal, då den vållat kvinnan stor skada. Men själva filmen har också hjälpt med att få männen dömda.
– Bevisläget blir bättre genom det här, säger Nils Pålbrant och utvecklar hur filmen fått spridning:
– Det är många som har tagit stillbilder av det hela och de har sedan spridits ut över hela världen på Youtube och det här innebär att hon drabbats av en väldigt stor skada.
Kvinnan har efter det inträffade tvingats flytta till skyddat boende och mår mycket dåligt.
Lucka i lagen
Ängla Eklund, verksamhetschef vid Institutet för juridik och internet, ser positivt på att rätten valt att döma för förtal.
– Vi ser att fler och fler domstolar väljer att använda förtalsbestämmelsen när det gäller den här typen av spridande av sexuella uppgifter, säger hon till TT.
Samtidigt är straffrätten inom dessa områden egentligen inte framtagen för dessa situationer.
– Problemet med förtalsbrottet är att det handlar om en uppgift som ska skapa andras missaktning. Då lägger man väldigt mycket på brottsoffret - när det egentligen borde vara själva spridandet som är brottsligt, säger Ängla Eklund.
Kan överklagas
Stefan Wallin, 21-åringens försvarare, är ganska övertygad om att hans klient vill överklaga domen.
– Jag är besviken och förvånad. Jag tycker att domen är dålig, ogenomtänkt.
Wallin reagerar mot att rätten bedömer det som utrett att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation då 21-åringen hade sex med henne.
– Det visar inte utredningen på något sätt. De har gjort en sannolikhetsbedömning, säger han.
Kammaråklagare Pontus Melander säger att tingsrätten delat hans juridiska bedömning om hur brottet ska rubriceras. Däremot hade han yrkat på hårdare straff för de åtalade. Men ännu har han inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.
TT