Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Friad nazist ersätts med 300 000

Publicerad 2017-11-29

Brott. Först dömdes 33-åringen - som har bakgrund i nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti - till tre års fängelse för grov misshandel vid en uppmärksammad händelse på Möllevången i Malmö. Men hovrätten friade, och nu beviljar justitiekanslern honom 300 000 kronor i skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad, skriver Sydsvenskan.

Det var natten till den 9 mars 2014 som de två männen drabbade samman med fyra personer vid Möllevången i Malmö. Värst skadades Malmö FF-supportern Showan Shattak, som fick livshotande skador. Efter händelsen var 33-åringen internationellt efterlyst i nästan två år innan han kunde gripas i Ukraina och föras till Sverige.

I tingsrätten dömdes nazisten till fängelse, men hovrätten friade med hänvisning till att 33-åringen agerat i nödvärn när han skadade två personer med en kniv. I stället dömdes en 30-årig man till fängelse i tre år för grov misshandel av Malmö FF-supportern.

Den som suttit anhållen eller häktad utan att bli dömd har i regel rätt till ersättning från staten - för lidande, förlorad arbetsförtjänst, intrång i näringsverksamhet samt utgifter. När misstankarna rör ett särskilt allvarligt brott kan ersättningen bli högre.

TT

Följ ämnen
Malmö FF

Följ ämnen i artikeln