Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Polisen: Misstänkta i alla mordutredningar

Publicerad 2018-01-07

Brott. 33 skottlossningar där någon träffades och sju mördade på ett år i Malmö. Polisen sitter med en rad olösta utredningar och flera av dem kan nu överlämnas till gruppen för kalla fall.

Det är ingen brist på misstänkta gärningsmän men bevisningen svajar.

– Vi har haft ärenden där vi haft både dna och fingeravtryck, men det ska bevisas att spåren inte har kommit dit tidigare, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

– Vi lägger stort fokus på mordfallen, men de är tunga och svårbevisade, säger Stefan Sintéus.

Det var en tuff start på 2017 för Malmöpolisen. Med sju mord släpandes från 2016 började året med två dödliga skottlossningar på kort tid. Det kommande halvåret sköts ytterligare fyra personer ihjäl, men sedan hände något.

Skottlossningarna minskade, det riktade arbetet mot drygt 200 personer som ingår i Malmös kriminella nätverk hade gett resultat, enligt polisen.

– När vi har tagit bort dessa personer så har det lugnat sig betydligt. De som vi har individfokus på har totalt sett blivit lagförda 1 779 gånger de senaste åren. Då är det högt som lågt, från enkla snatterier till mordförsök och mord, säger Stefan Sintéus.

Inga fler åtgärder

Samtidigt står det stilla i flera av polisens utredningar. I endast två av förra årets mordärenden i Malmö sitter det i dag misstänkta gärningsmän häktade.

Det gäller mordet på en 30-årig man på Lantmannagatan i juni där tre personer häktats misstänkta för inblandning, samt den senaste skottlossningen på Eriksfältsgatan i Malmö där en 20-åring dog och en 22-åring fick livshotande skador.

I år kommer flera av de olösta fallen att överlämnas till polisens grupp för kalla fall.

– Det innebär att vi har väldigt mycket information i ärendet, men vi kan inte få den sista pusselbiten som gör att åklagaren kan åtala, säger Stefan Sintéus.

16-årige Ahmed Obaid sköts till döds vid en busshållplats i Rosengård den 12 januari 2017. Snart har det gått ett år, och trots att det formellt sett fortfarande finns en misstänkt, som även varit häktad under våren för inblandning i mordet, räcker misstankarna inte till åtal i nuläget.

– En mordutredning läggs aldrig ner. Men någonstans hamnar man i en situation där man för närvarande inte har fler åtgärder att vidta, säger Jeanette Sprimont, kammaråklagare i fallet med Ahmed Obaid.

Ett misslyckande

Enligt Stefan Sintéus finns det misstänkta gärningsmän i samtliga pågående mordutredningar, men för att en utredning ska leda till åtal krävs omfattande bevisning.

– Den forensiska bevisningen är gigantisk och den är svår. Vi har haft ärenden där vi haft både dna och fingeravtryck på handgranatsbyglar och pistoler, men det ska bevisas att det fingeravtrycket eller dna-spåret inte har kommit dit tidigare, säger han.

Ett hundratal utredare arbetar hos polisen med pågående mordutredningar, men för de fall som paketeras och överlämnas till kalla fall-gruppen krävs ytterligare information för att gå vidare.

– Det är klart att varje olöst mord är ett misslyckande. Det finns anhöriga som är drabbade, att inte lösa brott är ingenting positivt, säger Jeanette Sprimont.

TT

Följ ämnen i artikeln