Bluffläkare häktad för äldrebedrägerier
Publicerad 2017-08-03
Brott. Bluffläkaren lurade äldre svenskar att köpa falsk mirakelmedicin för hundratusentals kronor.
En person har gripits i England och har häktats vid Göteborgs tingsrätt som misstänkt huvudman för bedrägeriligan.
– Det är en hänsynslöshet som är obeskrivlig. Det är väldigt många äldre som farit illa av den här personens agerande, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp, som utreder seriebrottslighet mot äldre.
Sedan i februari i fjol har polisen fått in över 600 anmälningar om bedrägeri och bedrägeriförsök med samma tillvägagångssätt. Personen har ringt upp äldre och utgett sig för att vara läkare på deras vårdcentral. De har fått veta att de har olika sjukdomar, från vitaminbrist till cancer, och att läkaren kan erbjuda en mirakelmedicin som ska hjälpa dem att bli friska. För att få medicinen skulle pengar skickas eller föras över till adresser i England.
Skickat sina bankkort
– En del har fått hjälp att ta sig till banken för att ta ut pengar och det har hänt att några skickat sitt bankkort med koder. Bedragaren har då tömt kontot. Det finns enskilda brott där personer förlorat över 100 000 kronor. Totalt handlar det om betydande belopp, säger Håkan Carlsson.
Eftersom "läkaren" i samtalen med de äldre personerna talat om deras sjukdomar har polisen tillsammans med sjukvården undersökt om det förekommit dataintrång eller att den misstänkte kommit över patientjournaler på annat sätt.
– Men vi har inte sett något som tyder på det i något fall. Vi är övertygade om att uppgifterna om deras sjukdomar kommit fram under samtalet och att han sedan spunnit vidare på det.
Utredningen kan svälla
Huvudmannen har varit internationellt efterlyst och greps i England för ett par veckor sedan. Vad som ledde fram till gripandet är oklart.
– Det råder förundersökningssekretess och jag vill inte gå in på hur vi gick till väga när han spårades. Nu har vi en huvudperson häktad men utredningen kan svälla, säger Håkan Carlsson.
Polisen vill i nuläget inte heller säga hur den misstänkte ställer sig till anklagelserna eller om det finns några möjligheter för de drabbade att få tillbaka sina pengar.
– Men vi är väldigt glada att ha fått stopp på det här. Med över 600 anmälningar på drygt ett år förstår alla att ligan varit väldigt aktiv och förstört tillvaron för många äldre.
TT