Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tiden i centrum för kubentusiaster

Publicerad 2014-05-23

I år är det 40 år sedan Ernö Rubik skapade sin världsberömda kub. Bara att lyckas lösa pusslet är nog så krävande för de flesta, men för de inbitna är tiden själva utmaningen.

– De första gångerna är det ju lite häftigt att lyckas lösa kuben på egen hand, men det går ju över efter fem-tio gånger, säger Kåre Krig, en av tre World Cube Association-delegater i Sverige.

– Sedan vill man bli snabbare. Man ser att folk kan lösa den på under minuten, under 20 sekunder, under tio sekunder och vill klara det själv.

Världsrekordet i att lösa en kub av standardmodell med två händer ligger på smått osannolika 5,55 sekunder, och innehas av holländske Mats Valk.

Svårt utan hjälp

Originalmodellen har tre rutor i varje rad, men det finns även större versioner med upp till sju rutor per rad. På tävlingarna finns det dessutom grenar där man löser kuben med en hand, med fötterna eller med ögonbindel.

Det är dock ytterst få som gnetar sig fram till lösningen utan assistans.

– Nästan alla som tävlar har lärt sig över internet eller genom en kompis. Det finns några få som har löst den första gången på egen hand, säger Krig.

Nätet ökade intresset

Pusslet lanserades internationellt 1980 och blev något av en symbol för hela decenniet, men sedan dess har populariteten gått i vågor. I dag samlas intresserade genom internet, där de med hjälp av otaliga guider och tips kan utveckla sin teknik. Intresset sprids också med de tävlingar som organisationen World Cube Association anordnar världen över med sina 16 nationella grenar.

– Första gången, 2004, åkte vi ända till Amsterdam. Då fanns det nästan inga tävlingar alls, säger Krig.

Trots den höga svårighetsgraden tycker han att man ska ge kuben en ärlig chans innan man tar till hjälp.

– Man ska definitivt försöka själv först. Men man ska inte skämmas för att man ger upp!