Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kristersson storfavorit som ny M-ledare

Publicerad 2017-09-11

Politik. Trots att det står Ulf Kristersson på de flesta nomineringar till ny partiledare i Moderaterna så ska partiets valberedning nu ta sig en funderare.

Är Kristersson personen som kan vända partiets opinionsras? Och har han rätt utstrålning?

Vid lunchtid på måndagen gick tiden ut för att nominera kandidater till jobbet som ny partiordförande för Moderaterna. I stort sett alla de 22 länsförbunden vill se Ulf Kristersson som Anna Kinberg Batras efterträdare. Två länsförbund har nominerat den förre partiledaren Carl Bildt, trots att han sagt att han inte vill, och några har nominerat både Kristersson och Bildt.

Flera namn

Även ungdomsförbundet Muf och Öppna Moderater ställer sig bakom Kristersson. Moderatkvinnorna har fem namn på sin lista, som toppas av förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd. Men de har inte nominerat Kristersson.

Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg, som fick fart på processen genom att kandidera helt på eget bevåg, har inte fått någon nominering.

Valberedningen möts på tisdagen och siktar på att ha ett färdigt förslag "någon eller några dagar före 1 oktober", då den nye partiledaren ska väljas, enligt valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Locka väljare

Att en så överväldigande majoritet av länsförbunden vill ha Kristersson betyder inte att valberedningen kan ta ledigt.

– Riktigt så enkelt ska det kanske inte fungera i en valberedning. Vi har inte särskilt mycket tid till vårt förfogande, vi får utnyttja den tid vi har, säger Ljungman.

Som han ser det är huvuduppgiften för den nye partiledaren att återskapa det förtroende som M har tappat både bland väljare och bland sympatisörer.

– Jag tycker att vi ska leta efter en person som inger förtroende, som på ett förtroendeingivande sätt kan argumentera för vår politik. Sedan lever vi ju i ett massmedialt tidevarv så det gäller på något vis att gå igenom rutan, att ha en utstrålning som gör att man gör sig bra i massmedia, säger Ljungman.

TT

Följ ämnen i artikeln