Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Statsvetare: Löfven förvirrar

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-12

Stockholm. Statsminister Stefan Löfvens omsvängning om budgeten ökar förvirringen inför nyvalet. Den analyser gör flera statsvetare.

Partiledningen är osäker, säger professor Jonas Hinnfors.

– Inledningsvis betonade Stefan Löfven att den rödgröna budgeten utgjorde en gemensam plattform för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nu säger Stefan Löfven i stället att budgeten är överspelad eftersom den har röstats ned och att man därför inte kan gå till val på den budgeten. För en väljare bör dessa motstridiga besked uppfattas som förvirrande, säger Löfvens partikamrat, statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

Ett extraval utlyses "i mycket besvärliga parlamentariska situationer", som det står i förarbetena till grundlagen. Det vill säga riksdagen kan inte lösa en politisk konflikt och ber därför väljarna om hjälp. Rimligt är då att den konflikt som utlyste extravalet också står i centrum för valet.

– Lite förvirrande är det att den budget som för några dagar sedan presenterades som ett slagkraftigt alternativ till Alliansens nu beskrivs som "överspelad". Om extravalet utlystes för att lösa just budgetlåsningen kan det å ena sidan förstås bli märkligt om det ena budgetförslaget nu inte längre gäller, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors till TT.

Enligt Ulf Bjereld riskerar det nu att råda oklarhet kring vilken grundläggande konflikt som står i centrum för nyvalet.

– Krisen uppstod eftersom regeringen inte fick stöd för sin budget i riksdagen. Men om extravalet inte utgår från konflikten om budgeten breddas agendan till att kanske bara bli en upprepning av valet i september, säger han.

– Om valresultatet i mars blir ungefär det samma som valresultatet i september har politikerna knappast fått någon vägledning om hur man då bäst kan gå vidare för att lösa dödläget, säger Ulf Bjereld.

Även Jonas Hinnfors säger att grunden för nyvalet skulle kunna sägas vara borta, efter Löfvens senaste besked.

– Men å andra sidan kan Löfven mycket väl mena att extravalet är svaret på en mer djupgående låsning i svensk politik bortom de konkreta budgetförslagen, säger han.

Hinnfors tror att turerna inom S just nu beror på att partiledningen inte är riktigt säker på vare sig långsiktig färdriktning eller kortsiktig strategi. Och frågorna från förra valet kan återkomma.

– Om Socialdemokraterna går fram ensamma kommer Stefan Löfven att möta samma frågor som han mötte i valrörelsen i höstas: Med vem kommer Socialdemokraterna att bilda regering och vilken politik kommer en sådan regering att driva? säger Ulf Bjereld.

TT

Följ ämnen i artikeln