Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Åkesson ser öppning hos M

Publicerad 2016-07-07

Politik. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ser ökade möjligheter för ett samarbete med Moderaterna (M) efter valet.

Han hävdar att partiet uppvaktas av människor som har kopplingar till M.

– Jag och mina partivänner har blivit uppvaktade av intressen kopplat till Moderaterna, säger Åkesson i en TT-intervju.

– Det är människor som man kan tänka sig ha kopplingar till Moderaternas ledning.

Åkesson vill dock inte precisera vem eller vilka organisationer det handlar om som han tror har "direktlina" till M-ledningen.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger att han har väldigt svårt att förstå vad Åkesson menar.

– Vi är väldigt tydliga med att vi går till val med Alliansen, vi inte tänker samarbeta med SD, säger han och tillägger att om strategin gentemot SD har förändrats så gäller det att M lägger mer kraft på att granska deras sakpolitik.

Åkesson tycker att M har ändrat sin retorik gentemot SD jämfört med för bara något år sedan. Nu nämns inte skillnader i synen på invandring, menar han.

Ser svepskäl

– Nu säger de att vi inte kan samarbeta med SD för de vill inte gå med i Nato. Det är svepskäl.

Han tycker att Moderaterna både verkar jobba på en plan B och en plan C för att kunna regera efter nästa val utan Alliansen. Åkesson tror att det skulle kunna bli möjligt för M med stöd av SD om de två partierna kan få tillräckligt med mandat i riksdagen.

Det viktigaste för SD är dock inte en regeringsplats.

– Min uppgift är att hitta bästa möjliga väg för inflytande och genomslag.

Ska M få igenom sin flyktinglinje måste de söka stöd hos SD, tror Åkesson.

– Anna Kinberg Batra säger att hon vill regera med Alliansen och samtidigt ställer hon en massa löften om invandringspolitiken. Men hur ska hon få igenom det med Centerpartiet och Liberalerna? Det går ju inte, hon måste få stöd av oss.

Svängt om vinster

SD:s omsvängning i frågan om vinster i välfärden, från vinstmotstånd till att ansluta sig till den borgerliga linjen, ligger fast. Svängningen fick välfärdsbolagen att bilda kö till börsen. Han betraktar frågan om vinstbegränsningar som i praktiken död.

– Vi ska uppmärksamma problem med orimliga vinstuttag, räntesnurror och att man flyttar vinster till skatteparadis. Det är problematiskt, men det är i grunden inte det viktigaste, det är kvaliteten som är det, säger Åkesson.

TT

Följ ämnen i artikeln