Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tufft enas om migration på toppmöte

Publicerad 2015-06-24

Politik. Bindande regler för flyktingmottagande är den tyngsta frågan när EU-ledarna möts för två dagars toppmöte i Bryssel. Motståndet mot förslaget är kompakt, men statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på en lösning.

Efter den ena flyktingkatastrofen efter den andra i Medelhavet har EU-kommissionen lagt fram ett paket med förslag på hur EU-länderna gemensamt ska ta emot fler migranter och också bekämpa flyktingsmugglare. Särskilt svårt har det varit att enas om hur 40 000 av de migranter som kommer till Italien och Grekland ska fördelas mellan länderna.

– För Sverige är det självklart att alla medlemsstater ska vara med och bidra, säger Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd.

Kan bli tandlöst

Den svenska regeringen anser att åtagandena ska vara tvingande. Blir systemet frivilligt är risken att inget förändras, att det även i fortsättningen enbart är några få länder som tar ansvar. Men motståndet är stort, främst bland länder i Central- och Östeuropa, och inget tyder på att de ändrat sig.

Stefan Löfven tycker dock att det är ett framsteg att frågan om solidariskt flyktingmottagande ens diskuteras av EU-ledarna.

– Det är ett helt annat politiskt tryck i frågan nu, säger Löfven - väl medveten om att motståndet är hårt och att beslutet på toppmötet måste vara enhälligt.

Flera av ledamöterna i EU-nämnden ogillar tonen i det utkast till slutsatser som EU-ledarna ska enas kring. För stor vikt läggs vid att hindra människor från att stanna i EU, anser bland andra Eskil Erlandsson (C).

– Jag tycker att det saknas empati och humanitet, säger han.

Camerons punkt

Storbritanniens premiärminister David Cameron har fått en egen punkt på toppmötets dagordning. Han ska då utveckla vilka förändringar han vill se i Storbritanniens relation till EU. Camerons inlägg blir startpunkten i den process som ska leda fram till att Storbritannien senast 2017 folkomröstar om sitt EU-medlemskap.

Stefan Löfven förväntar sig dock inte någon längre diskussion om detta.

Grekland står däremot inte på agendan. Men om euroländernas finansministrar inte lyckas komma fram till en lösning för Grekland innan EU-ledarna sätter sig till bords, kan EU-toppmötet snabbt förvandlas till ett krismöte om Grekland.

TT