Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bali tas i örat av partiledaren

Publicerad 2016-11-22

Politik. Moderatledaren Anna Kinberg Batra tar sin riksdagsledamot Hanif Bali i örat för hans ton på sociala medier.

Hon anser att han "stundtals" gått över gränsen.

– Det är väl känt att Hanif Bali ibland är en bra bit ut på gränsen för det acceptabla, sade hon vid en träff med riksdagsjournalisterna.

På frågan om han också gått över gränsen svarade hon att det "stundtals" skett.

Hanif Bali är en av de mest aktiva moderaterna på sociala medier, där han stått för en tuff och hård ton på Twitter. Hans inställning har varit att det är dags att ge igen för alla attacker från vänster. Bali har bland annat skrivit att "Mellan (åren) 10-14 stod ju högern snällt på alla fyra medan vänstern tömde sin 'ton' i oss".

Inga sanktioner

Han har också på Moderatseminarier stått för linjen att om "motståndarna är brutala, så är vi också det".

Till skillnad från de två Moderatanställda, som på grund av den så kallade horskandalen sparkades från jobbet med partiets digitala opinionsbildning i förra veckan, tycks inte några sanktioner från partiledningen vara aktuella i detta fall.

– För förtroendevalda är det ytterst väljarna som har arbetsgivaransvaret, säger Kinberg Batra.

De två anställda sparkades efter att en av den, politikern Delmon Haffo, på en Youtube-video kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora. Ytterligare tre på kommunikationsavdelningen fick sparken och den dåvarande kommunikationschefen Per Nilsson får hädanefter enbart ägna sig åt opinionsanalys.

Ger beröm

Annika Strandhäll blev också uppringd av Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé som personligen bad om ursäkt.

Strandhäll (S) berömmer Moderaternas krishantering, men hon misstänker att den hårda tonen är en del av en strategi som till slut gick över styr.

– Moderaterna agerade skyndsamt. Jag är övertygad om att vi hade gjort det även i vårt parti om något sådant hade skett. Jag tror att den signalen var väldigt viktigt att skicka utåt, säger Strandhäll till Expressen.

Hon varnar för att svenska partier ska känna sig lockade av att använda sig av negativt kampanjande efter Donald Trumps valseger i USA.

– Här ser man tydligt hur en sådan strategi kan slå tillbaka när det blir på det här viset, säger hon till Expressen.

TT

Följ ämnen i artikeln