Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lång utredningstid vid bidragsfusk

Publicerad 2011-10-31

I snitt går det 250 dagar innan Försäkringskassan anmäler ett misstänkt bidragsfusk till polisen. Det visar en ny rapport från Riksrevisionen.

– Det tycker vi är en allvarlig brist, eftersom den totala utredningstiden riskerar att bli så lång att det eventuella brottet preskriberas. I så fall tappar man den preventiva effekt som lagen är tänkt att ha, säger Anna Hultin på Riksrevisionen.

Det var 2007 som bidragsbrottslagen skärptes. Från och med då blev det tydligare att det var ett lagbrott att lämna felaktiga uppgifter när ett bidrag söks.

Lagens preventiva betydelse betonades, en effekt som Riksrevisionen nu har granskat.

– Vi kan se effektivitetsbrister i den kedja som tar hand om bidragsbrotten, säger Anna Hultin, programansvarig vid Riksrevisionen.

Rapporten, som publicerades tidigare i år, visar att ett misstänkt bidragsbrott mot Försäkringskassan i genomsnitt tar 604 dagar, från det att det kommer till kassans kännedom till dess att det via polisen behandlats klart av åklagarmyndigheten.

– Det är ett år och åtta månader, vilket är problematiskt eftersom preskriptionstiden för ringa brott och vårdslöshetsbrott är två år.

Den tid som Försäkringskassan tar på sig innan ärendet lämnas vidare till polisen är i genomsnitt 250 dagar. För CSN är motsvarande tid 180 dagar och för a-kassorna 105 dagar.

Tomas Höglund, enhetschef för kontrollfrågor på Försäkringskassan, förklarar den långa handläggningstiden med att de fall som till slut polisanmäls är mycket komplicerade.

– Det krävs olika typer av specialistkompetens för att komma i land med hela ärendet och då tar det längre tid, säger han till TT.

Myndigheten har en målsättning att 75 procent av alla kontrollärenden ska utredas färdigt inom 120 dagar, vilket också sker i dag. Då inkluderas även de som inte polisanmäls.

Risken för att mycket hinner preskriberas - då preskriptionstiden för ringa brott är två år - är inte särskilt stor, bedömer Höglund.

– De flesta polisanmälningar vi gör är av normalgraden eller grovt bidragsbrott, säger han.