Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nato ber Sverige om mer hjälp

Publicerad 2011-06-01

Stockholm. Nato vill förlänga Libyen-insatsen och ber Sverige om fortsatt och utvidgad hjälp - bland annat med informationsoperationer.

Regeringen ser ett svenskt beslut som brådskande, och Socialdemokraterna luftar kompromissvilja.

Natorådet slog på onsdagen fast att insatsen bör förlängas med 90 dagar och generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sade, enligt Reuters, att slutet för Gaddafi nalkas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt bekräftar att Rasmussen i brev och direkta samtal bett Sverige om fortsatt hjälp. Det gäller fortfarande luftspaning och lufttankning - men nu också soldater som kan borda fartyg, enligt SVT:s Rapport.

Enligt vad TT erfar vill Nato också att Sverige hjälper till med informationsoperationer där Gaddafi-trogna soldater på olika sätt ska få reda på motsidans bild av läget i konflikten.

Är omstridd

Natorådets rekommendation om förlängning ska nu först godkännas.

Men en förlängd svensk insats är omstridd och hur en sådan ska se ut har riksdagspartierna inte kunnat enas om. Natos besked gör behovet av en överenskommelse alltmer brådskande, säger Reinfeldt till TT.

– Ja, det handlar om en tidsram som måste bygga på möjlighet att förnya ett beslut via riksdagen före den 22 juni. Det pågår samtal med utgångspunkt i de partier som stod bakom överenskommelsen.

Mer kompromissvilja

Socialdemokraternas (S) utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger att Natos nya önskemål kan påverka partiets vilja till kompromiss.

– Det är klart att det blir mycket enklare för oss att nå en överenskommelse nu när det är uppenbart att Nato frågar inte bara efter åtta Gripenplan, utan också efter sådant vi har pekat på, till exempel vapenembargo, marina insatser och bordning av större fartyg.

S har också klargjort att partiet vill ha med även humanitärt stöd för tiden efter Gaddafi i överenskommelsen. Men det kommer i så fall inte att gå via Nato utan bland annat FN.

– Om vi ska gå med på en överenskommelse med regeringen om den militära insatsen får vi nog se till att det i den propositionen också står en hel del om det humanitära, om biståndet och tiden efter Gaddafi och vad Sverige är beredda att göra, säger Ahlin.

TT