Ovisst valår kan bli tävlan i hårdhet
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-01-07
Politik. Vägen till valet i höst tycks bli kantad av kärva intentioner och bistra budskap från partierna, trots goda ekonomiska tider.
Under resan ska regeringen värka fram lagförslag om vinstbegränsningar i välfärden och rida ut riksdagens granskning av Transportstyrelsekrisen.
När dammet lagt sig efter strömmen till valurnorna den andra söndagen i september ska kompromisser och en regering tas fram ur en riksdag där partier kan ha försvunnit och nya kompanjoner måste tålas. Utgången i valet ter sig än mer oviss än för fyra år sedan och flera partier tycks hänga på repen. Och överlever den borgerliga Alliansen? Kan den ge statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna en match? Och vem ska Löfven ha ihop det med i höst, om han får en ny chans?
Var Sverigedemokraterna hamnar i allt detta är oklart - är det fyra år till utanför finrummen som väntar?
Kan bli tufft
De många frågetecknen och partiers kamp för överlevnad indikerar att det kan bli en extra tuff och hård debatt under året.
Kanske slog statsminister Stefan Löfven (S) an lite av tonen i sitt jultal. För inte så länge sedan muttrade han om att alla bara ser problem trots att ekonomin går som tåg är tänkta att gå och jobben blir fler. Nu har Löfven och hans parti börjat idka självkritik och opposition mot sig själva.
– Gudarna ska veta att vi också har problem i det här landet, sade Löfven och listade integration, lag och ordning och vårdproblem, som ledmotiv inför valet.
Ungefär samma frågor har Löfvens utmanare, nye Moderatledaren Ulf Kristersson räknat upp.
Sverigedemokraterna ligger i samma fåra och anklagar särskilt Moderaterna för att skamlöst kopiera SD-förslag.
Miljöpartiets önskan om att klimat och miljö ska ta mer plats verkar mer som en from grön förhoppning. Vänsterpartiet lär göra allt de förmår av det lagförslag om vinstbegränsningar i välfärden som regeringen har lovat V att lägga fram senast i mars.
Påverkas utifrån
Oro finns för att utländsk påverkan, påhittade nyheter och trollkonton i sociala medier ska vrida debatten och göra otippade frågor till stridsämnen.
Under vintern och våren håller alla riksdagspartier och Feministiskt initiativ större samlingar med valprägel. Men det är bara i Vänsterpartiets, Feministiskt initiativs och Miljöpartiets fall det handlar om kongresser där också partiledningen ska väljas om. Inga överraskningar väntas, Jonas Sjöstedt lär sitta kvar i V-toppen och Gustav Fridolin och Isabella Lövin får troligen sitta kvar som språkrör i MP över valet.
Om partiledarskapen ser stabila ut nu, efter förra höstens avsättning av Anna Kinberg Batra som M-ledare, kan valprocenten snabbt ändra på det. Kristdemokraterna långtidsparkerar på fel sida riksdagsspärren, regeringspartiet MP:s resa i opinionen sedan valet leder mot utgången och Liberalernas stöd är inte imponerande.
Men fler än tre partier våndas över hur de ska locka fler väljare, eller åtminstone inte göra ett sämre resultat än 2014. Väljarna har blivit mindre partitrogna och allt fler bestämmer sig senare, inpå valdagen. Valspurten kan därför bli extra intensiv i år.
Värmer upp
När partierna värmer upp på politikerveckan i Järva i juni och i Almedalen i juli kan det mycket väl vara så att det som avgör valet inte ens har kommit upp på dagordningen.
Det är inte givet att kriserna för S-MP-regeringen är över än. Höstens interna strid om ensamkommande ungas möjligheter att stanna i Sverige, som slutade i något som beskrevs som en seger för Miljöpartiet, kan blossa upp igen. Det finns ju inget stöd i riksdagen för det förslag som regeringen lagt fram och vad gör Miljöpartiet om en av de få framgångarna försvinner i tomma intet. Och hur ser det ut för regeringen om uppemot tiotusen ensamkommande har ingivits falska förhoppningar?
I slutet av januari börjar förra sommarens stora politiska affär om - säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen och regeringens kritiserade hantering av den. Då frågas Säpo ut av riksdagens konstitutionsutskott. I mars är det ministrars, inklusive statsministerns, tur och i juni kommer KU:s dom. Det kan bli en plågsam process för regeringen.
TT