Influensa övervakas hos flyktingar

Publicerad 2016-01-06

Hälsa. På kort tid har 112 människor dött av svininfluensa i Iran. Folkhälsomyndigheten tror inte att något hänt med viruset, men tar prover från flyktingar som kommer hit med symptom.

Influensasäsongen är i full swing i hela landet och nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart ytterligare.

Svininfluensan, H1N1, är en av dessa. I Iran har 112 människor dött av svininfluensa sedan mitten av november, framför allt i de sydöstra delarna av landet.

Folkhälsomyndigheten har dock svårt att säga om det är ovanligt många eller inte. Iran är ett stort land med många invånare och influensa skördar ett antal offer varje år, så även i Sverige.

Tidig säsong

– Det är inte helt lätt att avgöra. Jag vet att WHO tittar närmare på det här, men spontant tror jag inte det, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

I år började influensasäsongen ovanligt tidigt i Sverige. Den främsta orsaken till det är att ovanligt många tog med sig smittan efter resor till Asien och länder runt ekvatorn, samt flyktingsituationen.

– Alldeles i början av säsongen hade hälften av alla prover som togs reservnummer, de kom alltså från personer som ännu inte fått ett svenskt personnummer, säger Mia Brytting.

Som rutin karakteriserar Folkhälsomyndigheten ett antal prover varje säsong, både hos svenskar och nyanlända, för att se om det är något som avviker.

Gott skydd

– Alla flyktingar provtas inte, men när de kommer till hälsokontrollen eller om de söker sjukvård provtar man oftare. Hittills har vi inte sett något anmärkningsvärt, men det är lite som ett pussel, eftersom det är svårt att veta var de plockade upp smittan. Om det var i Afghanistan, Iran, i Tyskland eller någon annanstans, säger Mia Brytting.

Det bästa sättet att skydda sig är att vaccinera sig. Något som myndigheten rekommenderar, framför allt om man tillhör en riskgrupp.

– De stammar som vi hittills har karakteriserat liknar de som ingår i vaccinet, så det borde innebära att vaccinet ger ett gott skydd, säger Mia Brytting.

TT

Följ ämnen i artikeln