Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Alliansen halverar lönekostnad på nyanländ

Publicerad 2017-08-15

Politik. Mindre krångel och en halvering av priset på nyanlända. Allianspartierna har enats om att lagstifta fram en ny typ av jobb för de som har svårast att hitta in på arbetsmarknaden.

Forskare varnar för en lönepress nedåt men tror att det ger fler jobb.

På kort sikt räknar Alliansen med att den nya reformen skulle kunna ge 25 000-40 000 nya jobb.

– Sveriges stora problem och största problem är skillnaden mellan de som har jobb och de som inte har jobb - tudelningen på arbetsmarknaden, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vid en pressträff.

Inträdesjobben ska vara en anställning som kombinerar arbete och utbildning.

– Det ska göra det möjligt att anställa en person till 70 procent av rådande ingångslönen i den aktuella branschen. Resterande 30 procent av tiden ska gå till att lära sig jobbet på jobbet, säger Centerledaren Annie Lööf.

15 000 i månaden

Jämfört med de åtgärder och förslag som redan finns på området syftar Alliansens förslag till att det är mindre krångligt för arbetsgivarna.

Det är till nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen som inträdesjobben riktar sig.

70 procent av ingångslönen innebär en månadslön på runt 15 000 kronor i månaden.

– Klart det är en låg lön, men det är många som lever på lägre inkomst i Sverige i dag, säger Björklund och pekar på studenter och vissa pensionärsgrupper.

Inklusive ett slopande av arbetsgivaravgiften för dessa grupper innebär det i runda slängar en halvering av kostnaden för en arbetsgivare att anställa en nyanländ.

Forskning visar att det lär pressa ner lönerna för andra, speciellt lågbetalda.

– Man får effekter på de som redan arbetar, och då längst ner i kedjan, säger Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau).

Tryck på LO

Alliansen tror att reformen kommer att öppna upp för jobb som inte finns i dag, speciellt i servicesektorn. Anders Forslund tror också att förslaget bidrar till högre sysselsättning för den här utsatta gruppen.

– Problemet är väldigt omfattande så inga stenar får lämnas därhän, säger Forslund.

Men regeringen och LO tycker att politikerna ska hålla sig borta från lönebildningen - det är en viktig princip. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson påminner om LO:s egna förslag som till vissa delar liknar Alliansens och som arbetarorganisationen hittills inte fått något vidare gehör från Svenskt Näringsliv.

Alliansens utspel sätter nu extra tryck på LO, vilket Torbjörn Johansson tycker är riktigt korkat.

– Varför ska arbetsgivarna nu förhandla med oss? Det här underminerar vårt förslag, det är riktigt klumpigt agerat av Alliansen, säger han.

Företagarna gör däremot tummen upp.

– Det blir också enklare att testa en person under provanställningsliknande förhållanden, då tror jag att fler vågar anställa, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

TT

Följ ämnen i artikeln