Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Oksanen: Krävs klokskap och resurser

Publicerad 2018-01-14

Politik. En särskild myndighet ska inrättas med ansvar för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Tanken är god - om myndigheten byggs upp klokt och får tillräckliga resurser, säger en bedömare.

– Det kan vara en bra idé, men det beror på vad du fyller myndigheten med, säger Patrik Oksanen - ledarskribent på Mittmedia med fokus på säkerhetspolitik, informationskrig och desinformation - till TT.

Inte minst ryska försök att påverka andra länder, bland annat genom spridandet av falska nyheter, har varit ett hett ämne under senare tid.

Löfven säger nu att en myndighet för det psykologiska försvaret behövs för att "freda sig mot yttre påverkan mot det demokratiska samhället".

Risk för stuprör

Oksanen tolkar detta som att regeringen, med det försämrade säkerhetsläget, inser att det finns behov som måste lösas. Men han understryker att det krävs resurser också, något regeringen tidigare snålat med.

– Den här delen, liksom allting annat i totalförsvaret, är underdimensionerat och eftersatt och det kommer att ta tid innan vi fått det dit vi vill.

Skapandet av en ny myndighet i sig löser heller inte problemet per automatik, påpekar Oksanen. Med ny teknik, mängder av kommunikationskanaler och otaliga avsändare och mottagare kan moderna påverkansoperationer också gräva sig djupt in i flera andra myndigheters ansvarsområden. Därmed finns det även den klassiska risken för revirstrider och stuprör.

– Vi måste tänka till om vem som ska göra vad, och vem som ska ha ledningen, säger Oksanen.

– Det är viktigt att både kunna bygga nytt och samtidigt vara här och nu, fortsätter han.

Bra att det lyfts

Oksanen betonar flera gånger vikten av en grundlig analys av vad den nya myndigheten ska göra - och hur det ska göras.

Med alla sina förbehåll säger han samtidigt att det är bra att frågan lyfts upp i samhällsdebatten. Ett medvetet samhälle är svårare att attackera med framgång, påpekar han.

– Det jag tycker är positivt är att Löfven sätter fingret på de här sakerna, att han lyfter upp dem och tar dem på allvar.

TT