Två ja till att ta över JB-skolor

Publicerad 2013-05-31

Stockholm. Efter beskedet att JB Education lägger ned skolverksamhet är läget för tusentals elever oklart. Hittills har bara två av skolorna fått klartecken av Skolinspektionen att fortsätta i ny regi.

I Umeå får NTI AB ta över delar av JB-gymnasiet, och i Uddevalla har Plusgymnasiet fått ja till att ta över delar. Verksamheten kan alltså fortsätta, men inte med samma bredd.

Skolinspektionen har fått in ytterligare sju ansökningar om ägarbyte, men inte hunnit ta ställning till dessa ännu. Normalt tar det mellan en och sex månader innan Skolinspektionen utrett och kan fatta beslut.

Prövningen är i stort sett densamma som görs när någon vill starta en helt ny skola.

Andreas Spång, chef vid enheten för tillståndsprövning, tillstår att de flesta av JB-skolornas elever får en orolig sommar:

– Ja, innan Skolinspektionen har granskat om de nya huvudmännen har förutsättningar att bedriva en bra verksamhet har eleverna inga garantier för att få gå kvar på sin skolenhet.

JB-koncernen gör sig av med sina skolor med motiveringen att elevunderlaget minskat de senaste åren. De nya huvudmännen måste visa att de har bättre uthållighet.

– I det här fallet blir det jätteviktigt för de nya huvudmannen att visa att de långsiktigt kan bedriva verksamheten, annars får de inget godkännande. Vi ska ju vara så säkra vi bara kan på att elever inte drabbas av nedläggningar igen, säger Andreas Spång.

Lärande i Sverige AB önskar ta över skolorna i Lund och Gävle. För de fem JB-gymnasieskolorna i Mölndal, Borås, Sundsvall, Östersund och Skellefteå har Skolinspektionen också fått ansökningar om ägarbyte. Stenstansgymnasiet AB vill ta över de tre skolorna i Norrland, DBGY AB har ansökt om att ta över skolan i Borås och den ekonomiska föreningen Lärarkooperativet Design-IT gymnasiet vill ta över skolan i Mölndal.

Många av de skolor som JB-koncernen gör sig av med har tidigare kritiserats i Skolinspektionens tillsyn. Våren/försommaren 2012 konstaterade myndigheten att många av eleverna vid skolorna i mellersta och södra Sverige lämnar utbildningen utan godkända betyg i alla ämnen. Elever förutsätts bedriva självstudier, och får i vissa fall gå hem så fort de löst sina uppgifter. Kritiken handlade också om att skolorna inte ger särskilt stöd till de elever som behöver det. Skolinspektionen efterlyste "kraftfulla åtgärder" från skolornas sida för att höja kunskapsresultaten.

TT