Myggorna trivs i höstvärmen

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2014-09-08

Göteborg. Värmens återkomst gladde inte bara soldyrkande människor. Också myggen trivs som fisken i vattnet - och de kan de överleva i flera veckor, uppger en professor för TT.

– Kombinationen av de stora regnmängder som kom tidigare och den värme vi nu haft gör att myggen hinner få fram fler generationer. Honorna lägger ägg i temporära vattensamlingar så fort de får en möjlighet, säger Christer Erséus, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

– Så det är inte särskilt konstigt att vi fortfarande ser mycket mygg.

Perfekt myggmiljö

Den som trodde att myggplågan var över för den här säsongen har alltså räknat fel. Myggorna finns i ett stort antal arter - varav omkring etthundra är så kallade stickmyggor - och alla har sin egen levnadssäsong. Enligt Christer Erséus har en torr sommar, följd av mycket regn och nya värmeböljor, varit en perfekt miljö för att nya stickmyggor kan se dagens ljus under ett antal veckor till.

Enligt SMHI kommer de senaste dagarnas värmebölja nu att mattas av något. Men efter regn i början av veckan visar prognoserna sol och upp till 19 grader i stora delar av Svealand och Götaland.

– I fjällen brukar myggen försvinna så här ås i takt med att det blir allt kallare. Men längre söderut med mildare klimat kan det fortsätta långt in i september. Det finns till och med en del myggarter som fortplantar sig på vintern, säger Christer Erséus.

Regnet skadade getingbon

Getingarna, som i sommar tvingat företaget Anticimex till rekordmånga utryckningar och saneringar, är däremot på väg att dö ut för den här gången. Bland annat har de kraftiga regnen skadat många bon.

– De som är ute nu är den sista generationen av årets getingar vars uppgift är samla in mat till de honor som överlever och övervintrar.

– Honorna matas med sötsaker och därför kan man se getingar på mer frukt och bär. Annars är det mest småflugor som är deras föda,säger Christer Erséus.

TT

Följ ämnen i artikeln