Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Elever: Lärare pratar inte om näthat

Publicerad 2017-08-27

Internet. Elaka kommentarer, olovliga bildpubliceringar och hot - så kan kränkningar och mobbning på nätet se ut för unga. Och det har blivit värre, berättar elever som TT har träffat.

Utanför Rålambshovsskolan i centrala Stockholm står 15-åriga Nike Cederlid och 14-åriga Clara Kamlin. De har precis börjat i nian och har bara ett år kvar av grundskolan. Ingen av dem har utsatts för några större kränkningar eller mobbning, men de är medvetna om att det är ett stort problem i dag.

– Jag har väl fått någon enstaka elak kommentar från någon kompis, men inget som har gjort mig ledsen, säger Nike Cederlid.

För henne känns en kränkning i skolkorridoren mer än att bli utsatt på nätet.

– Där känns det som att folk skriver något bara för att man har tråkigt. För mig är det därför svårt att ta det på lika stor allvar då, säger hon.

Däremot tycker Cederlid och Kamlin att det är lika allvarligt att mobba någon i sociala medier och anser att lärare måste ta frågan på större allvar.

– Många har nog svårt att veta i dag hur de ska gå tillväga för att ta fram bevis på att någon har kränkts. Där måste lärare bli bättre på att informera om sådant, säger Kamlin.

Även under lektioner om mobbning glöms internet bort, berättar hon.

– Lärarna pratar inte om att det också kan ske i sociala medier och vad vi ska göra då. Inte på vår skola i alla fall, säger hon.

TT: Tror du det är lättare att skriva en dum kommentar på nätet?

– Ja, för man kan vara anonym på nätet och det kan du inte vara om du går fram till någon och säger en dum kommentar, säger Cederlid.

TT

Följ ämnen i artikeln