Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Löser fler våldtäkter - men färre våldsbrott

Publicerad 2018-01-10

Brott. Polisen stod 2017 för första gången på länge på plus när det gäller antalet ärenden som lämnats över till åklagare. Ökar gör bland annat våldtäkts- och narkotikaärenden.

Samtidigt backar polisen när det gäller våldsbrott - en effekt av skjutningarna, anser rikspolischefen.

– Vi behöver bli bättre när det gäller våldsbrotten 2018 än 2017, och vi har insatser för att bli det. Där har vi mer att bevisa, säger rikspolischef Dan Eliasson till TT:

Våldsbrotten som lämnades över till åklagare under 2017 var 2,7 procent färre 2017 än året innan, visar färska siffror från polisens årsstatistik. De många skjutningarna har påverkat, enligt Eliasson.

– Det äter upp väldigt mycket av utredningsresurserna. Och när vi inte får någon hjälp vid gängskjutningarna - det är väldigt få som vill prata med oss - så påverkar det resultaten negativt.

Trendbrott

Totalt sett redovisade dock myndigheten 3,1 procent fler ärenden till åklagare.

– Äntligen har vi brutit en negativ trend från 2010. År för år har vi levererat sämre resultat till åklagare. 2017 är ett trendbrott där vi börjat resan uppåt igen till bättre resultat. Det är jag glad över och jag tycker att alla polisanställda ska känna stolthet, säger rikspolischefen.

Polisens hantering av våldtäktsärenden är något som fått skarp kritik under förra året, med rapporter i medier om att dessa lagts på hög när resurserna inte räckt till. Statistiken visar att 11 procent fler våldtäktsutredningar lämnades över till åklagare 2017. Samtidigt ökade antalet våldtäktsärenden hos polisen med hela 16 procent.

– Vi löser fler våldtäkter, men det som är så tråkigt är att vi får in ännu mer. Det här har gjort att vi under senare delen av 2017 balanserat om ytterligare resurser till det vi kallar brott i nära relation - där våldtäkter ingår - och grova brott, säger Dan Eliasson.

Pinnjakt är "trams"

Narkotikabrotten blev allt fler - ärendena ökade med 10,5 procent. Elva procent fler narkotikabrott kunde redovisas för åklagare. Det beror dels på att det finns mycket narkotika i Sverige, dels på att polisen själva kan påverka resultaten med egeninitierade utredningar, säger rikspolischefen.

TT: Om någon i stället skulle kalla det för pinnjakt, vad säger du då?

– Det är trams. Vi har inte någonting i vår styrning som innebär att vi ska göra enkla ärenden, utan vi ska göra ärenden som har betydelse för tryggheten i samhället.

TT

Följ ämnen i artikeln