Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Narkolepsidrabbade utan ersättning

Publicerad 2013-10-25

Ett trettiotal personer, 19 av dem barn, som fått narkolepsi sedan de vaccinerats mot svininfluensa blir utan ersättning. Deras symptom upptäcktes för sent.

Regeringen lovade annorlunda i fjol.

Läkemedelsförsäkringen, som ska avgöra vem som blivit sjuk av vaccinet, har satt gränsen till åtta månader, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nu får de drabbade själva försöka bevisa att de var sjuka och hade symptom inom åtta månader efter att de fått vaccinet. Det privata försäkringsbolaget anser att vaccinet inte är orsaken om det gått mer än åtta månader när prognosen fastställs.

Enligt läkare som SvD talat med går det inte att sätta en absolut gräns vid åtta månader. Dessutom är symptomen från början diffusa och var tidigare relativt okända. De drabbade sökte andra förklaringar till sin trötthet och det kan ha tagit tid innan de fick en diagnos.

I Norge finns ingen sådan tidsgräns.

– Vi bedömer varje fall individuellt. Jag kan tänka mig att flertalet fall ligger nära den gränsen även här, men vi utesluter inte att kunna ge någon ersättning även om symtomen kom efter exempelvis tio månader, säger Øidis Castberg på Norsk pasientskaderstatning till TT.

TT: Varför inte?

– Det blir svårt, eftersom sjukdomen kan komma smygande.

Nils Feltelius, specialistläkare på Läkemedelsverket i Sverige, säger till TT att det inte finns någon "absolut gräns" för när det går att säga att vissa symtom inte beror på en vaccinering.

– Vi pratar om biologiska förhållanden och all biologi är individuell. Man måste beakta den information man får från patienten och om det är osäkert borde man ha en generös inställning. Jag utgår från att det sker en individuell bedömning, annars verkar det väldigt fyrkantigt.

Men Anders Hultman, skadechef på Läkemedelsförsäkringen, säger till TT att det måste vara "övervägande sannolikt" att den uppkomna skadan orsakats av läkemedlet för att försäkringen ska kunna betalas ut.

– Detta är ett krav som måste vara uppfyllt. I det här fallet har vi tagit till oss det som våra medicinska rådgivare har sagt. Och de har satt denna gräns på åtta månader, även om vi gör en individuell prövning av varje ärende. Jag har all respekt för om folk tycker att vi är fyrkantiga, men vi har ingen möjlighet att gå utanför de ramar som försäkringen bygger på.

TT: Det här fallet var ju lite speciellt, eftersom det var staten som uppmanade människor att vaccinera sig. Borde inte det ge utrymme för mer generösa bedömningar?

– Det kan man tycka, men vi är ett försäkringsbolag som inte hänger ihop med staten. Och vi har godkänt väldigt många. Av 345 som har anmält narkolepsi på grund av Pandemrix har vi godkänt 192 stycken.

I Norge hade fram till den 1 oktober i år 385 personer ansökt om ersättning på grund av vaccinet Pandemrix. Av dessa hade 58, varav 51 barn, fått ersättning på grund av narkolepsi till följd av vaccineringen.

Hur många av dessa som fått ersättning trots att de första symtomen på narkolepsi kom senare än åtta månader framgår inte.

Förra året lovade regeringen och Socialdemokraterna gemensamt i en debattartikel att alla som blivit sjuka av vaccinet skulle få ersättning även om Läkemedelsförsäkringens maxgräns överskreds. Socialminister Göran Hägglund vill i dag inte kommentera den uppgiften, skriver tidningen.

Fakta: Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag. Sjukdomen är livslång, men inte livshotande.