Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Finansministern: SD är nyfascistiskt

Publicerad 2014-12-05

Stockholm. Finansminister Magdalena Andersson (S) skärper nu tonen mot Sverigedemokraterna ytterligare och kallar dem ett "nyfascistiskt parti".

– Okunnigt, oförskämt och ovärdigt, säger SD-ledaren Mattias Karlsson.

Andersson anser inte att man nog kan understryka vikten av vad som hände i tisdags när Sverigedemokraterna gav sitt besked om att regeringens budget skulle fällas.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, säger hon.

Andersson menar att det enda sättet för "seriösa, etablerade" partier att utestänga SD från inflytande är att samarbeta.

TT: Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Andersson.

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson vill inte ge sig in i någon diskussion om beteckningar, slår tillbaka.

– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet, säger Karlsson, som betecknar det som skrämselpropaganda och ett försök att undvika debatt om sakfrågor.

– Jag tycker att Magdalena Andersson borde be våra väljare om ursäkt.

När Magdalena Andersson svarade på frågor efter dagens möte i EU-nämnden var hon även hård i tonen mot Annie Lööf. Centerledaren ville i tisdags kväll, i Alliansens möte med statsminister Stefan Löfven, ha en ursäkt för att S var med och stoppade den gamla Alliansregeringens budgetförslag om höjd brytpunkt för statlig skatt.

– Sverige befann sig i ett väldigt allvarligt läge i tisdags kväll efter SD:s besked, att då som Annie Lööf på den korta tid som vi hade före omröstningen sitta och tjafsa om gammalt groll gjorde mig väldigt förvånad, säger Andersson.

Många frågor handlade om huruvida regeringen kan släppa samarbetet med Vänsterpartiet om den skulle få till stånd ett samarbete med Allianspartier efter valet.

– Det är en hypotetisk fråga, säger Andersson.

Regeringen och V har gjort upp om budgetpropositionen och om att begränsa vinster i välfärden. När det gäller överenskommelsen om vinster i välfärden säger Andersson:

– Det finns ett löfte om att tillsätta en utredning och det kommer vi naturligtvis att göra. I uppgörelsen finns också att vi ska lägga fram en proposition om tvångs-LOV (lagen om valfrihetssystem, alltså påbjudet fritt val i välfärden, TT:s anmärkning) och det är självklart att vi kommer att genomföra de åtgärderna. Sedan exakt vad som kommer att stå i vårt valmanifest när det gäller vinster i välfärden får vi återkomma till.

TT