Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Bostadsproblem för landets backsvalor

Publicerad 2017-07-27

Djur. Sand- och grustag tillhör kategorin favoritboenden för många backsvalor.

Men när täkterna blir färre uppstår bostadsbrist för landets backsvalor, enligt Skånes ornitologiska förening som inventerar länets backsvalor - siffrorna från Hässleholm är dystra.

Göingebygdens ornitologiska förening har räknat 541 häckande par i år jämfört med 1 599 par i Hässleholms kommun år 2003, rapporterar Norra Skåne.

– Tidigare hade vi betydligt fler grus- och sandtag med skapliga branter, och det har backsvalorna i alla tider utnyttjat, säger Kenneth Bengtsson, vice ordförande för Skånes ornitologiska förening, som nu arbetar med att sammanställa resultatet från fler delar av Skåne.

– Så vitt jag begriper är en hel del av grustagen nedlagda eller inte i drift. Då har många boplatser gått förlorade, säger Bengtsson.

Och så fortsätter bostadsjakten tills mindre goda bostäder hittas, till exempel jordhögar vid byggarbetsplatser.

– Där kan de etablera sig i ett år, men nästa år är högen borta.

Olika orsaker

Förutom boplatsbristen lyfter Kenneth Bengtsson faktorer under övervintringen i Afrika eller brist på föda som möjliga orsaker till att färre backsvalor rapporterats under inventeringen.

– Men jag tror att boplatserna är en mycket viktig del i det hela.

Ändrade livsvillkor är dessutom något som många backsvalor lärt sig att hantera, förklarar Kenneth Bengtsson.

– Det är en art som alltid har levt med svåra år som följts av bättre. Och en faktor till för i år är rävangrepp, de hör att det piper inne i branten och så gräver de ut boet och äter upp ungarna. Vissa år är det rätt stora rävangrepp på många kolonier, säger Kenneth Bengtsson till P4 Malmöhus.

Naturliga boställen

Några siffror som visar hur antalet backsvalor förändrats över tid kan inte Thomas Alerstam, professor emeritus i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, luta sig mot. Men han bekräftar betydelsen av sand- och grustag, inte minst i områden där backsvalorna saknar tillgång till naturliga sandbankar som längs Öresundskusten.

– Där finns många backsvalor i naturliga rasbranter, de gräver ju sina bon in i sanden. Men på många ställen finns det ju inte sådana ställen och då är det grustag som gäller. Om dessa minskar allt mer kan vi nog förvänta oss att backsvalan drabbas en hel del, säger Alerstam.

Men han ser inte några risker för att backsvalan helt försvinner från Sverige.

– Eftersom det finns naturliga platser där backsvalan förekommer.

TT