Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Löfven: Gränskontroller nödvändigt ont

Publicerad 2017-10-26

EU. Gränskontrollerna i EU kan bli kvar ett bra tag framöver.

– Det får en del negativa konsekvenser för den fria rörligheten inom EU under en tid, men det tycks tills vidare vara ett nödvändigt ont, säger statsminister Stefan Löfven i ett tal.

I talet, som hålls inför studenter i Uppsala universitets aula, lyfter Stefan Löfven fram de komplicerade och segslitna förhandlingar om en ny migrationspolitik som nu hålls mellan EU:s medlemsländer. Löfven är beredd att kompromissa och han anser även att de länder som inte tar sitt ansvar i flyktingmottagandet ska kunna bli av med ekonomiskt EU-stöd.

– Och så länge som vi inte har fått ett fungerande system i EU, och så länge som inte ordningen och tryggheten kan garanteras, så kommer nog inte gränskontrollerna att försvinna i Europa, säger Löfven.

Aktiv Macron

I talet ger Löfven en samlad bild av hur regeringen ser på utvecklingen i EU i ett läge där andra EU-länders ledare, särskilt Frankrikes Emmanuel Macron, strör förslag omkring sig.

Också EU:s ordförande Donald Tusk har saker på gång som både ska bromsa och möta Macron och hålla andra EU-ledare på bra humör. Det sker i en tid där Storbritannien är på väg ur EU, migrationskrisen fortsätter att prägla samtalen och motsättningarna mellan Bryssel och östliga medlemsländer som Polen och Ungern är större än någon gång hittills.

– Slutsatsen för mig kan bara bli följande: vi som har politiskt ansvar för Europa måste axla ansvaret och leverera bättre svar på dagens utmaningar, säger Löfven.

– Nu behövs inte stora nya projekt. Att ändra i EU:s fördrag löser inte några problem. I stället ska vi fokusera på de viktiga grundfrågorna där EU ger oss ett mervärde.

De viktigaste frågorna för Löfven är: jobb och ekonomi, en rättvis arbetsmarknad, miljö och klimat, fred och säkerhet, migration och gemensamma värderingar.

Utreda bankunion

Det svenska folket ska självt besluta om Sverige ska gå med i euron, slår Löfven fast.

Däremot kommer regeringen noga pröva frågan om att gå med i EU:s bankunion. Senast i november 2019 ska en utredning ha gjorts om vad som kan vara bra och dåligt med ett svenskt medlemskap.

– För mig är det naturligt att hela tiden utvärdera hur vi maximerar Sveriges inflytande i EU, säger Löfven.

Löfven och regeringen anser att det sociala toppmötet för EU, som statsministern ska vara värd för i Göteborg den 17 november, är ett bevis för att den svenska linjen har nått viss framgång.

TT

Följ ämnen i artikeln