Mbappé borde vara tyst
Den europeiska arresteringsordern.
Det verktyget kan bli avgörande i utredningen om den anmälda våldtäkten som enligt Aftonbladets uppgifter rör Kylian Mbappé.
Uppgifter: Mbappé pekas ut som gärningsman
Det har vid det här laget sannolikt inte undgått många att den franske superstjärnan Mbappé med sällskap nyligen tillbringade ett par dygn i Stockholm.
Ett besök som har fått ett efterspel i form av anmälan om en våldtäkt som ska ha skett på hotellet som sällskapet bodde på.
Mannen som pekas ut är, enligt Aftonbladets källor, Mbappé själv.
Först som sist bör det noteras att alla människor ska betraktas som oskyldiga tills motsatsen är bevisad, det som med ett högtidligt ord kallas för oskuldspresumtion.
Ja, den grundläggande regeln gäller alla, vare sig de är okända brevbärare eller världsberömda celebriteter.
Men för den som är kapabel att hålla två saker i huvudet gäller samtidigt även att den som säger sig ha blivit utsatt för brott har rätt att bli tagen på allvar och i möjligaste mån få sin sak prövad.
Kvinnan som har gjort anmälan har såvitt jag kan förstå gjort allt rätt. Uppsökt vård, blivit undersökt, fått eventuella skador undersökta och, inte minst, vänt sig till polisen.
Bevis är en färskvara och att hotellrummet redan har varit föremål för teknisk undersökning kan visa sig vara mycket viktigt.
Så vad händer nu?
Om utredningen ska vara någonting annat än snart nedlagd måste åklagaren i målet skaffa sig bättre bevisning än vad som förefaller finnas just nu.
Än så länge är misstanken endast skälig, vilket är den lägre misstankegraden. Det måste upp till sannolika skäl, annars blir det svårt att använda sig av den verktygslåda som finns till buds då den anklagade befinner sig i ett annat land.
Låt oss för resonemangets skull anta att utredningen växer, att fler indicier läggs på åklagarens bord, att misstankarna stärks.
Då kan det bli dags att plocka fram den europeiska arresteringsordern. En möjlighet som har funnits sedan 2002 och som samtliga länder i EU har förbundit sig att följa.
När en myndighet har utfärdat en sådan är det mottagande landet förpliktigat att gripa den misstänkte eller dömde och lämna ut honom eller henne för utredning eller för verkställande av utdömt straff.
Ja, det här verktyget är applicerbart på alla, hög som låg, boende i slott eller koja, världsberömd celebritet eller brevbärare.
Det är en möjlighet som numera fungerar smidigt, EU-länderna har upparbetade rutiner och det blir sällan tjafs.
Ett annat verktyg är den europeiska utredningsordern, vilket i det här fallet skulle innebära att svensk myndighet ger spansk polis - Mbappé spelar i Real Madrid - i uppdrag att genomföra förhör.
Förhör som skulle kunna ske under överinseende av svenska kollegor.
Men så långt framme är vi inte ännu. Vi får helt enkelt vänta och se hur det här utvecklar sig.
Våldtäkt är inte sällan ett svårutrett brott. Vittnen saknas i regel, ord står mot ord. Och om den misstänkte säger att sexuella aktiviteter av frivillig natur har skett är exempelvis inte sperma mycket till bevis.
Avslutningsvis:
Mbappé och folk runt honom har varit ute i sociala medier och haft åsikter sedan de första rubrikerna i ärendet publicerades.
Idrottaren utbrast ”Fake news!!!” på X, intressant nog innan det skrivits en rad om att det är han själv som ska vara föremål för misstankarna.
Sedan lanserade han en tes om att anklagelserna hänger ihop med en ekonomisk tvist han har med sin förra klubb, PSG, en konspirationsteori endast marginellt mindre långsökt än att Elvis lever och bor i Vita huset.
Och som om det inte vore nog med detta, har folk i hans stab varit ute och hojtat om att det hela är förtal och att åtgärder kommer att vidtas.
Ett försök att skrämma medier och andra till tystnad, med andra ord.
Någon borde förklara för Mbappé och hans sällskap att en annan taktik för närvarande vore klokare.
Förneka anklagelserna, visst, men försök i övrigt vara så tyst som möjligt.