Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Rena djungeln

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-04

Resa granskar resebyråernas avgifter vid bokning på internet

Avgifterna varierar stort när du bokar flygbiljett på nätet. Så här olika avgifter tartill exempel Travellink ut beroende på resmål: New York, 194 kronor. London, 129 kronor. Köpenhamn, 111 kronor. Goa, 250 kronor. Prag, 175 kronor.

Noll kronor – eller 250.

Resebyråernas avgifter när du bokar en flygbiljett på internet varierar kraftigt, visar Aftonbladet Resas granskning.

– Det är en djungel, medger Ria Riddez, produktchef på Travellink.

Här är ett exempel ur snårskogen:

Internetbyråerna Seat 24 och Easy T tar 95 kronor i arvode för en pappersbiljett till New York som kostar drygt 4000 kronor.

För en elektronisk biljett till London för 1900 kronor är avgiften hela 195 kronor. Hälften så dyr flygbiljett men dubbelt så hög avgift, trots att det dessutom rimligtvis borde vara billigare för resebyrån att hantera en e-biljett.

Samma företag

Båda biljetterna bokade vi på internet och betalade med samma kreditkort, den ena på Easy T den andra på Seat 24. Men de är i praktiken samma företag.

Hur hänger det ihop?

– Förklaringen är att vi marknadsför Easy T som vårt lågprisalternativ, säger vd:n Ralph Axelson.

Men när vi jämför ett par destinationer är totalpriset exakt detsamma hos båda bolagen. Till Rio de Janeiro blir ”lågprisalternativet” Easy T billigare. Skillnaden är tio (10) kronor.

Se upp för tillägg

Travelpartner, som i sin reklam häcklar tradtitionella resebyråer för deras höga påslag, tar inte ut serviceavgift vid nätbokning. Men när man ska avsluta bokningen dyker en lista med avbeställningsskydd, reseförsäkring och servicepaket– sammanlagt 547 kronor – upp.

Vill man inte ha tilläggen måste man klicka bort dem själv. Man måste alltså se upp för att inte dra på sig onödiga kostnader. Många har ett reseskydd i sin hemförsäkring och i de flesta betalkort finns ett inbyggt aveställningsskydd.

Hos Resia får vi fram samma pris på biljetten som hos Travelpartner, trots att Resia tar ut bokningsavgift.

Resia har den omvända principen för – man måste klicka på dem för att de ska gälla. Det är ett konsumentvänligare alternativ än Travelpartners.

Frivilligt tillval

Flygbolag kan gå i konkurs. Travellink och Mr Jet har en konkursförsäkring inbakad i sina avgifter. Andra har den som ett frivilligt tillval.

Travelpartner hade tidigare en konkursförsäkring som tillval för 75 kronor.

Nu säger de att de ”bjuder på” en konkursförsäkring om man köper en reseförsäkring för 199 kronor. Något som känns onödigt för den som redan har ett reseskydd i sin hemförsäkring och bara vill åt konkursförsäkringen.

Binder sig för köp

Djungeln av avgifter har nu fått Konsumentverket att intressera sig för nätbyråerna.

– Vi ska titta närmare på det här, säger Jessie Cargill-Ek, jurist på Konsumentverket.

Hon menar att det kan handla om negativ avtalsbindning, att kunden binder sig för att köpa något om man inte uttryckligen säger nej, eller bristande prisinformation.

Så mycket varierar avgifterna på flygbiljetter

Anders Sandberg

ANNONS