Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

CURRY NAM NAM - på riktigt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-15

Resa gjorde ett kulinariskt nedslag i Goa

Tror du att du har ätit indiskt? Glöm det - om du inte har varit i Indien.

Vi gjorde ett kulinariskt nedslag i Goa och upptäckte skillnaden.

Indisk mat är aldrig godare än i Indien. Curryn som serveras här går inte ens att jämföra med hur den smakar på restaurangerna hemma i Sverige. Starkare, mustigare, otaliga fler kryddblandningar - mer Indien helt enkelt.

Restaurangen Banjara i Margao i Goa är känd för sin meny. Den innehåller specialiteter från nästan vartenda hörn i det enorma landet. Lammrätter från Kashmir, heta skaldjur från Goa och traditionella rätter från Maharashtra.

Vi får hjälp av kyparen Ashok Gupta att välja ut rätter till en brakmiddag.

-Gillar ni stark mat? Säkert? Testa den här då, vegetarisk kholapuri, säger han och pekar i menyn.

Vi slår till och ber om en svalkande lassi för säkerhets skull, en yoghurtdrink, len och snäll mot svedda tungor.

Det indiska köket varierar mycket i olika delar av landet. I söder är maten svidande het med mycket kokosmjölk, fisk och skaldjur, och i norr är rätterna mildare. I Goa kan man få tag i fläskkött - vilket är omöjligt i resten av landet.

När rätterna kommer in täcker de hela bordet: friterade pakoras med blomkål och chili, gyllengula räkor, mjuka naanbröd och mustig lammgryta. Och så till efterrätt söt kulfi och sött kryddte, masala chai.

Allting smakar underbart. Starkt så smaklökarna nästan blir bedövade, men ändå mustigt och salt på samma gång.

- Ja, det var rätt starkt, eller hur? säger Ashok Gupta och flinar åt våra blossande kinder.

Vi dricker ivrigt av lassin.

Hämtmaten från indiern på hörnet hemma i Sverige kommer aldrig mer att bli densamma.

Gosht rogan josh - lammcurry från Kashmir

Masala chai - indiskt te

Lisa Jannerling

ANNONS