Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Surfa – och spara tusenlappar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-06

Samma flyg 1 800 kronor dyrare när Resa jämför nätresebyråer

Skulle du också vilja ligga på den klassiska stranden i Copacabana i Rio de Janeiro? Tänk i så fall på att jämföra priset hos olika resebyråer. Priset skiljer 574 kronor, visar Resas jämförelse – och i många andra fall är prisskillnaden avsevärt mycket större än så.

Samma flygbolag, samma flight – och 1 800 kronor i prisskillnad.

Det visar Aftonbladet Resas jämförelse av tio långresor hos olika nätresebyråer.

– Så stora prisskillnader beror på att något blivit fel, säger Ralph Axelson, vd för Seat 24 och EasyT.

Så mycket skiljer sig priserna! Klicka på tabellen för större bild!

Det finns en uppsjö av resor på nätet. Ändå är det svårt att hitta och boka den billigaste resan. Enligt Ralph Axelson ska det egentligen inte vara så.

– Alla resebyråer får i grund och botten samma priser från flygbolagen. Oavsett om det är en affärsresebyrå eller en vanlig webbresebyrå, säger Ralph Axelson.

Vad beror prisskillnaden på då?

– Det kan bero på tre olika saker. Den första skillnaden är avgiften som resebyråerna tar ut. Men det rör sig inte om stora pengar. Normalt ligger avgifterna mellan 50 och 200 kronor.

– Den andra orsaken är avtal som resebyråerna träffar med olika flygbolag. Vi har ett avtal med British Airways, som ger oss lägre priser och det för vi vidare till våra kunder. Men det är fortfarande inga tusenlappar det handlar om utan några hundra.

– Den tredje orsaken är bokningssystemet som finns bakom kulisserna.

Hur kan bokningssystemet spela någon roll för priserna?

– När man söker en resa hos oss, skickar vårt system iväg en prisförfrågan till en gigantisk databas över flyg och flygpriser, en GDS. Amadeus heter den som är vanligast i Skandinavien. Beroende på hur bra nätresebyråns system jobbar mot Amadeus system kan det uppstå prisskillnader.

Är skillnaderna så stora som 1 800 kronor?

– Nej, när det är så stora prisskillnader är det något som blivit galet på vägen.

Vadå?

– Det kan till exempel vara cacheminnet hos Amadeus, som inte är helt uppdaterat med de senaste priserna hos flygbolagen.

Vad är ett cacheminne?

– Flygbolagens datasystem får så oerhört många prisförfrågningar från alla nätresebyråer att de helt enkelt kollapsar. En vanlig resebyrå har i snitt 20 förfrågningar per bokad resa, men på nätet ligger samma siffra på mellan 300 och 400 frågor.

– För att klara av detta lagrar Amadeus och de andra GDS:erna alla priser från flygbolagen i cacheminnet. Då slipper flygbolagen frågorna. Cacheminnet uppdateras regelbundet, men kan förstås innehålla priser som redan tagit slut. Då får du upp ett pris som sedan inte går att boka. Det blir error.

Finns det något annat som kan gå ”fel”?

– Det kan vara så att GDS-databasen inte fungerar så bra mot ett flygbolag. Då kan den komma åt biljettpriser som egentligen är slut. Men det är bara att tacka och ta emot. Det kan också vara tvärtom, så att databasen plockar fram dyrare biljettklasser trots att det fortfarande finns billiga biljetter kvar.

Vad kan man göra som resenär för hitta rätt i den här djungeln?

– Man ska kolla priser på flera byråer, minst ett par stycken. Det intressanta är inte att jämföra resor med samma flygbolag, utan att jämföra priserna mellan olika flygbolag och se vilken byrå som hittar den billigaste biljetten. Det är där de stora prisskillnaderna finns.

– Men priserna ändras hela tiden. Om nätresebyrån har öppet köp som vi har, kan du boka resan när du hittat ett pris du är nöjd med och sedan fortsätta söka. Skulle du sedan hitta en annan ännu billigare resa bokar du den i stället och bokar av den första.

Finns det någon fälla man ska se upp med?

– Kontrollera att alla uppgifter stämmer i din bokning innan du köper biljetterna. Har du väl betalt kan du på de flesta billiga biljetter inte göra några ändringar.

Sex söktips på nätet

Här hittar du billiga resor just nu!

Bo Svernström

ANNONS