Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Lyxmat med fjällkänsla

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-19

Fjällvandring behöver inte betyda frystorkad mat och vatten ur bäcken

Fjällvandring behöver inte betyda frystorkad mat och vatten ur närmaste bäck.

På de stora fjällstationerna finns restauranger där du kan njuta av riktig gourmetmat.

För RESA dukar Erika Lundqvist, köks- och restaurangchef på Kebnekaise fjällstation, upp en lappländsk festmåltid ute i det fria.

Rökt lax med citruscrème och sommarsallad

För 4 personer:

Tre skivor rökt lax per person

Citruscrème:

1/2 dl crème bonjour

1/2 dl crème fraiche

Skalet från 1/2 limefrukt och 1/2 citron

Saften från citronen och limefrukten

Sommarsallad:

Färsk ruccola

Färsk timjan

Parmesanost

Blanda crème bonjour och crème fraiche i en bunke till en jämn smet. Smaka av med saften från citronen och limefrukten. Salta och peppra.

Lägg laxskivorna på en tallrik. Peppra med svartpeppar direkt över laxen. Ringla lite av citruscrèmen över laxen och lägg en hög av sommarsallad på mitten.

Hyvla parmesanost över hela rätten.

Varmrätt: Lapplandstallrik

För 4 personer:

4 ripbröst

4 rödingfiléer

320 g renfilé

Timjan och ruccola

Börja med att steka renfilén i lite smör på båda sidorna. Lägg den sedan i en ugnsfast form och stek den klar i ugn i 175 grader tills den når en temperatur av 56-58 grader. Stek under tiden potatiskakan, ripbrösten och rödingfiléerna. Ripan ska vara lite rosa i mitten. När renen är klar, dela den i fyra lika stora bitar, dela ripbrösten och rödingfiléerna mitt itu.

Lägg sedan upp potatiskakan på mitten av tallriken, lägg ripbröstet med lingonglaze, rödingfilén med västerbottenostsås och renfilén med murkelsmör runt om potatiskakan. Dekorera med timjan och ruccola.

Potatiskaka:

4 bakpotatisar

Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva bakpotatisen tunt. Lägg skivorna omlott i en smord, ugnsfast form. Varva potatis med salt och peppar i fyra lika stora högar. Grädda kakorna i ugnen tills de känns mjuka, det tar cirka 40 minuter. Tag ut potatiskakorna ur ugnen och låt svalna. Skär bort kanterna så att du får en fyrkantig potatiskaka.

Lingonglaze:

1 dl lingon

3 msk socker

Lägg lingonen i en skål och strö över sockret. Låt stå ett dygn i kylen. Pressa lingonen genom en sil och spara saften. Kasta skalen. Koka ihop saften tills den blir tjockare, smaka av med socker.

Västerbottenostsås:

1 1/2 dl grädde

1/2 dl Västerbottenost

Salt och peppar

Koka ihop grädden och osten till en krämig sås och smaka av med salt och peppar.

Murkelsmör:

4 msk rumstempererat smör

1/2 dl förvällda murklor

Salt och peppar

Worcestersås

Hacka murklorna och blanda med resten av ingredienserna.

Dessert: Glass med varm hjortronsylt

Hjortronsylt efter smak

Vaniljglass efter smak

Citronmeliss att dekorera med

Värm hjortronsylten. Lägg upp vaniljglass i en skål. Häll över hjortronsylten och dekorera med citronmeliss.

Kebne Kaisa

Kebne Kaj

Petra Månström

ANNONS