Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Dyrgripar på museet var billiga kopior

Publicerad 2013-07-22

Bland annat avslöjades en mängd vaser var fejkade på Jibaozhai-museet i Jizhou (vasen på bilden har dock inget samband med artikeln).

Ett kinesiskt museum med antika dyrgripar har tvingats stänga.

Orsak?

Flera av utställningsföremålen är billiga fejkprodukter.

Jibaozhai-museet i Jizhou i östra Kina var en av stadens stoltheter.

I den med kinesiska mått mätt rätt lilla staden, cirka 400000 invånare, hade man ju ändå ett museum med tolv utställningshallar och sammanlagt 40000 antika utställningsföremål.

Så såg det ut ända tills författaren och antikkännaren Ma Boyong gjorde entré och började granska innehållet i museet.

Han hittade bland annat en vas som påstods vara runt 4000 år gammal, ända tillbaka till den tid då Kina styrdes av den så kallade Gule Kejsaren.

Flera hundra år fel

På vasen fanns några tecknade figurer som väckte Ma Boyongs intresse.

I själva verket visade det sig att avbildningarna på vasen var seriefigurer som blev populära i Kina först på 1900-talet!

Vidare hittade han en porslinvas med ett mönster bestående av fem färger som, enligt museets beskrivning, härstammade från Tang-dynastin.

Det var bara det att den tekniken uppfanns flera hundra år senare.

Ma Boyongs redogjorde för sina upptäckter i en blogg som så småningom hamnade i en artikel i tidningen Shanghai Daily, något som tvingade ledningen för museet att gå i försvarsställning.

”80 av 40000 autentiska”

Klent försvar, skulle det visa sig.

– Åtminstone 80 av de 40 000 objekten har visat sig vara autentiska, förklarade Wei Yingjun, museets chefskonsult för den brittiska tidningen Telegraph.

– Jag är övertygad att vi har autentiska föremål i museet. Det kan finnas fejkföremål också men dessa får vi i så fall identifiera och få konfirmerade.

Tvivelaktiga objekt i museet har nu försetts med varningstexter som anger att föremålet i fråga kanske inte är autentiskt.

Tjänstgörande intendenten vid museet, Shao Baoming, var mer optimistisk än kollegan Yingjun efter avslöjandet.

Värde: en dryg hundralapp

Enligt hans uppskattningar är minst hälften av alla utställningsföremålen äkta.

Vidare granskningar ledde dock till slutsatsen att många av utställningsföremålen tros vara billigt inköpta fejkprodukter för allt mellan en dryg hundralapp upp till 2000 kronor.

Myndigheterna i Jizhou har nu dragit in museets tillstånd och tillsatt en utredning för att granska vilka inköp museet gjort.

Under tiden ska också arkeologer gå igenom utställningsobjekten för att fastställa vilka som är äkta och vilka som är fejk.