Berlin botar curret i magen

Uppdaterad 2011-09-05 | Publicerad 2011-01-26

I staden finns alltid en korv med curry inom räckhåll

Andrea Meyer tillagar sin currywurst på kolgrill från ett stånd på Currywurstfestivalen i Neuwied.

Du behöver aldrig gå hungrig i Berlin.

Det finns alltid en currywurst inom räckhåll – snabbt och billigt.

Den legendariska korven har till och med ett eget museum i staden.

Denny Reinhardt har serverat currywurst på Curry 36 i 20 år.

– Min favorit är med worcestersås, curry- och paprikapulver, säger Denny Reinhardt som serverar ”wurst” på gatuköket Curry 36 i Kreutzberg.

Curry 36 har legat på samma plats i Berlin i 30 år och Denny har jobbat här i 20 år. Det osar stekflott från flera grillar i lokalen. Feta korvar hålls på värmning och ligger i långa rader bakom en glasruta vid sidan av luckan.

Ett 50-tal olika rätter

Allt är rent och snyggt och menyn rymmer ett femtiotal olika korvrätter.

– Ein currywurst, danke!

– Mit oder ohne darm?

”Darm” betyder ”tarm”, alltså skinn. Jag tar en currywurst utan skinn, en ”Original Berliner”. Den kostar 1,50 euro och är uppskuren för att enklare kunna ätas. Bitarna ligger på en spegel av stekflott på en vit papptallrik.

På och runt ”wurren” vilar en stor klick tomatsås, prickig av ett fint skikt gult curry­pulver.

Lång korvkö

Jag är inte ensam med min currywurst under korvkioskens plasttak. Flera gäster står kring enkla bord med sina rykande korvar. Curry 36 är ett populärt ställe. På kvällarna vid middagstid, när folk är på väg hem från jobbet, ringlar kön lång här och folk trängs under parasollerna.

– Vi satsar på kvalitet. Det är vad berlinarna vill ha. En av våra stamgäster är Mario Barth, Tysklands bästa komiker. Han kommer hit hela tiden, säger Denny.

Tysk nationalrätt

En tjock stekkorv med tomatsås skulle nog vara just bara en tjock stekkorv med tomatsås, om inte en tysk tant någon gång för drygt 60 år sedan kom på idén att pudra currypulver över korven.

Currywursten var född och nu är den kryddade snabbmaten tysk nationalrätt, i alla fall lokalt i Berlin. Du hittar currykorven i vart och vartannat gathörn i Tysklands huvudstad.

Känner stolthet

Alla berlinare verkar älska sin korv och den känns som en viktig del av stadens identitet, i nivå med tv-tornet och muren.

Man är stolt över sin korv till den grad att man öppnat ett currywurstmuseum, bara ett kvarter från Checkpoint Charlie i hjärtat av Berlin. Här kan besökarna på ett lekfullt sätt lära sig allt om korvens roll i det berlinska vardagslivet.

Vissa delar av utställningen är anpassade för barn. Exempelvis det interaktiva currywurstspelet, eller curryvagnen där ungarna kan leka korvgubbe eller korvgumma.

”En mötesplats”

Men givetvis kan inget museum i världen ersätta den äkta upplevelsen.

– Det jag gillar bäst med att jobba här är alla människorna. Curry 36 är en mötesplats för alla i kvarteret, säger Denny.

Kommer du att jobba här i ytterligare 20 år?

– Ja, jag älskar mitt jobb, vi får väl se, ha ha.

Så föddes Tysklands currywurst

Det finns två teorier om vem som ”uppfann” currywursten:

Den äldsta teorin berättar om en viss Hertha Heuwer som den 4 september 1949 började sälja currywurst med sin egen sås ”Chillup” vid hörnet Kantstrasse/Kaiser-Friedrich-Strasse i stadsdelen Charlottenburg i Berlin.

En färsk teori från 2009 är uppdiktad av författaren Uwe Timm, som berättar om Lena Brücker som currywurstens upphovskvinna i boken ”Upptäckten av currywursten”. I boken hade Lena en kiosk i Hamburg där hon serverade currywurst redan 1947.

5 andra populära korvar i världen

Dansk Rød pølse.

Korv med surkål i bland annat Holland och Tyskland.

Den nordafrikanska Merguez.

Klassisk svensk varmkorv med bröd.

Fransk andouillette (inälvskorv).

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ANNONS