Filippinerna stänger paradisön Boracay
Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2018-04-05
Nu stänger Filippinerna den superpopulära turistön Boracay i ett halvår.
Paradisön måste rensas upp på föroreningar och bygga ut sitt avloppssystem, rapporterar filippinska Inquirer.
Boracay anses vara en av världens tio vackraste öar med en häpnadsväckande kritvit sandstrand och klarblått vatten.
Men på bara några år har turistindustrin på ön exploderat och nu tar landets president Rodrigo Duerte till med krafttag:
– Bora stänger i sex månader från den 26 april, sa han enligt filippinska Inquirer.
”Det luktar skit”
Så sent som i februari tog Thailand på liknande sätt ett beslut om stänga natursköna Maya Bay, mest känd från Hollywoodfilmen ”The beach”, från och med juni för att skydda ekosystemet.
På Boracay har öns över 300 semesteranläggningar i stället för att förvalta och värna om ön gjort det motsatta. De har struntat i att bygga egna avloppsanläggningar. Avfall och avlopp har fått rinna ut i kanaler tilltänkta för regnvatten.
I förlängningen har det lett till algblomning och höga halter av kolibakterier.
Redan i februari hotade Duerte om att stänga ner Boracay och kallade paradisön för avloppsbassäng.
– Du går ner i vattnet och det luktar. Luktar av vad? Skit, sa presidenten då.
Enligt lokalbefolkningen har deras önskan om hjälp för att utveckla infrastrukturen inte besvarats. De menar att regeringen nu är för hård, rapporterar CNN.
Enorm ekonomisk förlust
Trots detta besökte nästan två miljoner turister ön under förra året. Boracay är en av de åtta populäraste öarna på Filippinerna. Totalt har landet 7000 öar.
Nu kommer alltså ön att helt stängas för turister. I övrigt har den filippinska regeringen inte lämnat någon mer information, rapporterar CNN.
På Boracay finns det ungefär 17 000 fast bosatta. Många av dom jobbar direkt mot turismen på ön. Men enligt Dagens Nyheter innebär det här att 36 000 personer förlorar sina jobb i minst ett halvår.
Nedstängningen innebär att ön och det närliggande havet nu ska städas upp.
Den ekonomiska förlusten beräknas till motsvarande sju miljarder kronor om stängningen drar ut på tiden och pågår i nio månader.
Enligt vissa lokalbor ska dock hotell och restauranger få hålla öppet - men utan att få ta emot några turister, skriver CNN.
Går regeringens plan som den ska kan Boracay öppna i november igen.