Solens stad – med ett mörkt förflutet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Smygläsning ur nya Destination magasin

Dubrovnik är lummiga berg, kristallklara bad och en medeltida riddarborg. Ett drömresmål i Kroatien för både jetsetare med dyra båtar och soldyrkande charterresenärer.

Staden är också ett världsarv med svåra minnen från kriget i före detta Jugoslavien. Ärren från granaterna som föll finns kvar här än.

Hur besöker man Adriatiska havets pärla utan att ha för högt ställda förväntningar? Jag minns att jag tänkte så när jag först klev ur planet. Några dagar senare står jag på toppen av berget Srd och blickar ut över hela härligheten. Jag konstaterar för mig själv: det går inte att ha för högt ställda förväntningar. Dubrovnik är precis så vackert som alla säger.

Staden är en riddarborg byggd på ett klipputsprång i havet, till bredden fylld med orange takpannor. Det är en mäktig syn.

Dubrovniks historia har sitt ursprung i 600-talet, när den romerska kuststaden Epidaurum, nuvarande Cavtat, blev attackerad av barbarer. Invånarna flydde till den säkraste platsen de kunde finna – en liten klippig halvö, separerad från fastlandet av en liten kanal med havsvatten två mil bort.

Två katastrofer

Bosättningen döptes till Laus, grekiska för klippa, och fick snart ansenliga skyddsmurar. Med tiden växte staden och döptes om till Dubrovnik.

Platsen ser ut att vara helt oförändrad sedan medeltiden, men det är till viss del en chimär.

Två katastrofer har drabbat staden som förändrat den i grunden. Den första var jordbävningen 1667, som mer eller mindre totalförstörde Dubrovnik och dödade 5?000 invånare. Det andra var jugoslaviska inbördeskriget 1991–1992.

Det är på flera sätt en återuppbyggd stad vi besöker.

Missa inte nya supernumret!

Hela reportaget från Dubrovnik, inklusive en guide fylld med bra tips, hittar du i nya, extra tjocka numret av Destination magasin.

Säljs endast med Aftonbladet tisdag 7–torsdag 9 april.

Texten fortsätter i nya Destination magasin!

ANNONS